21 Martie 2008

BCE a imprumutat bancilor 15 mld. euro suplimentar, ca sa aiba bani de Paste

Banca Centrala Europeana (BCE) a imprumutat bancilor din zona euro o suma suplimentara de 15 miliarde euro, ca acestea sa aiba destui bani in perioada Sarbatorilor de Pasti ale confesiunilor care celebreaza Pastele duminica, desi bancile au cerut de patru ori mai mult, scrie Reuters citata de NewsIn.

Licitatia neprogramata nu a reusit insa sa coboare remarcabil ratele de pe piata monetara, cu diferenta cerere/oferta pentru 24 de ore ("overnight") la un nivel inca ridicat, de 4,17/4,22, peste cel de 4% tintit de BCE.

Ratele pentru imprumuturile pe o saptamana au crescut, de asemenea. Astfel, rata interbancara Euribor a crescut pana la 4,279%, comparativ cu nivelul de 4,268% de miercuri, un maxim al ultimelor trei luni.

Rata pe trei luni Euribor a urcat pana la 4,674%, comparativ cu 4,664%, un maxim inregistrat de la sfarsitul lui decembrie.

Alte banci centrale din lume au adaugat la randul lor fonduri suplimentare pe piete saptamana aceasta in conditiile in care vanzarea la pret redus a bancii de investitii Bear Stearns a creat ingrijorari cu privire la extinderea efectelor crizei creditelor.

Licitatia BCE pe cinci zile a survenit in contextul in care institutia cu sediul la Frankfurt adaugase fonduri suplimentare de 25 miliarde euro la licitatia de saptamana aceasta.

Un numar de 44 de banci au participat la licitatia de, iar cererea totala a fost de 65,81 miliarde euro.



Citeste si