11 August 2008

Pietele petroliere raman tensionate in urmatorii ani

Tensiunea de pe pietele petroliere mondiale se va reduce in urmatorii ani, insa se va accentua probabil din nou dupa aceasta perioada, a declarat directorul Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).

"Ne asteptam ca piata sa se calmeze in urmatorii doi ani, insa dupa aceea situatia va deveni probabil din nou tensionata", a declarat directorul IEA, Nobuo Tanaka, pentru revista germana Der Spiegel, citata de NewsIn.

Tanaka a declarat pentru Der Spiegel ca, pentru a evita o viitoare criza, statele producatoare trebuie "sa-si faca temele" si sa majoreze considerabil capacitatea de productie. "Numai statele din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sunt capabile sa majoreze semnificativ capacitatea", a mai spus acesta.

Tanaka a subliniat ca cererea de petrol din partea Statelor Unite scade si ca Arabia Saudita doreste sa majoreze productia zilnica cu 2,5 milioane barili/zi. "Aceste semnale se reflecta in pret", a afirmat directorul IEA.

"Nu vom mai inregistra insa, in niciun caz, un nivel al pretului de 20 dolari/baril, asa cum a fost in urma cu zece ani", a precizat Tanaka.



Citeste si