20 August 2008

Wienerberger, scadere cu 18% a castigurilor in S1

Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi din lume, a anuntat o scadere de 18% a castigurilor inainte de taxe si impozite (EBIT), la 136 milioane euro, anunta Reuters citat de NewsIn.

Castigurile inainte de taxe, dobanzi, depreciere si amortizari (EBITDA) au scazut cu 8% in primul semestru, la 235,6 milioane euro, pe fondul incetinirii cresterii pietei constructiilor in Marea Britanie, Statele Unite si Germania.
In primele sase luni ale anului, veniturile grupului au crescut cu 3%, la 1,26 miliarde euro.

"Industria constructiilor din Europa Centrala si de Est a continuat sa creasca in primele sase luni din 2008, insa conditiile macroeconomice din unele piete cheie ale grupului s-au deteriorat semnificativ. Inflatia si preturile mari la energie au declansat, de asemenea, o cresterea constanta a costurilor de productie, pe care nu le-am putut compensa complet prin ajustari ale preturilor", a explicat directorul executiv Wienerberger AG, Wolfgang Reithofer.

Ca o consecinta a scaderii castigurilor operationale, profitul inainte de taxe a scazut cu 31%, la 118 milioane euro. Castigurile din prima jumatate a anului 2008 au fost de asemenea influentate negativ de consturile de restructurare in valoare de 5,8 milioane euro, dintre care 2,2 milioane reprezinta cheltuieli de capital si 3,6 milioane euro deprecieri ale activelor.

Luna trecuta, Wienerberger a anuntat ca se asteapta la o scadere a castigurilor aferente acestui an, din cauza “prabusirii” sectorului constructiilor rezidentiale din Marea Britanie. Cifrele preliminare aratau ca, in primele sase luni ale anului, castigurile inainte de deducerea dobanzii, impozitarii, deprecierii si amortizarii (EBITDA) ale Wienerberger ar putea scadea cu 10%, iar castigurile anuale pentru intregul an ar putea inregistra o scadere.
Producatorul austriac are 260 de fabrici in toata lumea, iar in Romania detine trei fabrici de caramida, in judetele Cluj (Tritenii de Jos), Dambovita (Gura Ocnitei) si Sibiu.

Anul trecut, Wienerberger Romania a avut un profit brut de 5 milioane euro si o cifra de afaceri de 61 milioane euro. La nivel mondial, concernul austriac a avut o cifra de afaceri de 2,4 miliarde euro in 2007.



Citeste si