25 Septembrie 2008

Kazahstanul vrea un fond de 6 mld. dolari pentru cumpararea creditelor neperformante

Kazahstanul va crea un fond pentru cumpararea de credite neperfomante ce apartin bancilor, acesta urmand sa fie format cu ajutorul unui miliard de dolari de la stat si cu alte 5 miliarde dolari de la investitori particulari, conform ministrului de finante al Kazahstanului, Bolat Zhamishev.

Criza mondiala a creditelor a restrictionat accesul la creditarea straina pentru numeroase banci din cea mai mare economie a Asiei Centrale, ceea ce a dus la incetinirea cresterii economice, scrie Reuters, citat de NewsIn.

In cadrul unei conferinte bancare, ministrul de finante din Kazahstan, Bolat Zhamishev, a declarat ca autoritatile poarta discutii cu bancile straine ce au experienta similara de a pune bazele unor fonduri de rascumparare.

"Daca vorbim de surse de finantare, atunci putem spune ca 1 milion de dolari vor proveni de la bugetul de stat si 5 milioane din piata", a mai anuntat acesta in cadrul conferintei, adaugand ca fondul va include si valori mobiliare.

Autoritatea de reglementare financiara din Kazahstan a declarat in aceasta luna ca guvernul planuieste sa puna bazele unui fond pentru rascumpararea creditelor neperformante si sa contribuie la formarea acestuia cu 1 miliard de dolari, insa nu a oferit detalii legate de finantarea suplimentara.

Analistii sustin ca actuala calitate a activelor bancare din Kazahstan este unul dintre principalele motive de ingrijorare, in contextul in care o criza interna a creditelor declansata de lipsa lichiditatii din piete face mai dificila rambursarea imprumuturilor.



Citeste si