20 Octombrie 2008

Italia pregateste un plan de stopare a crizei ce afecteaza economia

Guvernul italian pregateste un nou plan de garantare a datoriilor firmelor cu probleme, ca sa impiedice extinderea efectelor crizei financiare mondiale asupra economiei, potrivit presei italiene.

In conformitate cu prevederile noului plan, statul italian va garanta imprumuturile companiilor cu probleme si care nu isi pot asigura finantare de la banci, din cauza crizei creditelor, scrie La Repubblica, despre proiectul analizat.
Guvernul premierului Silvio Berlusconi a aprobat deja un decret care prevede injectarea de lichiditate in sistemul financiar, oferindu-se sa garanteze noile obligatiuni ale bancilor, sa ajute bancile care cauta refinantare si sa furnizeze numerar pentru recapitalizari.

Ajutorul guvernamental prevazut pentru companii in cadrul ultimului plan ar fi valabil pentru o perioada de cel mult sase luni si urmeaza sa fie aprobat de Comisia Europeana (CE), care are limite clare pentru ajutoarele de stat, potrivit publicatiei citate, , arata Reuters, citat de NewsIn.

Companiile trebuie, de asemenea, sa prezinte un plan adecvat de restructurare, ca sa primeasca garantiile, care vor fi administrate prin intermediul unui fond public. Planul ar putea fi gata la inceputul saptamanii viitoare, mai scrie La Repubblica.

Expunerea Italiei la criza financiara mondiala a fost mica, prin comparatie cu cea a altor tari europene vecine, dar autoritatile politice se tem ca turbulentele vor inrautati perspectivele pentru economia Italiei.

Planul survine in contextul in care presedintele producatorului auto Fiat, Luca Cordero di Montezemolo, a avertizat ca turbulentele financiare au inceput sa creeze presiuni asupra economiei reale si a cerut o finantare mai mare a companiilor.

“Daca nu vrem ca aceasta recesiune sa devina o Mare Criza, fiecare euro disponibil ar trebui folosit pentru finantarea companiilor care fac investitii”, a declarat seful Fiat, citat de ziarul La Stampa. “Pana acum, criza a creat deja presiuni asupra economiei reale si a consumului”, spune di Montezemolo.



Citeste si