21 Noiembrie 2008

Rusia reduce din ianuarie impozitul pe profitul companiilor

Guvernul rus va scadea din ianuarie rata impozitului pe profit, ca sa ajute companiile sa depaseasca criza financiara cea mai grava a ultimilor zece ani, a spus premierul Vladimir Putin, citat de Bloomberg.

Rata va fi diminuata cu 4 puncte procentuale, de la nivelul actual de 24%, cu incepere din ianuarie 2009, ceea ce va lasa la dispozitia firmelor 400 miliarde ruble (15 miliarde dolari), a declarat Putin, la congresul anual de la Moscova al partidului de guvernare Rusia Unita. "Banii acestia vor folosi economiei", a spus premierul rus.

Impozitul pe profit al companiilor mici va fi coborat la 5%, de la 15%, iar returnarea mai rapida a taxei pe valoarea adaugata (TVA) va deveni, de asemenea, o prioritate.

Companiile rusesti fac eforturi sa acceseze finantare, dupa ce pietele de credit au fost afectate de incetinirea cresterii economice de pe plan mondial, chiar daca guvernul a adoptat un pachet de 200 miliarde dolari de sustinere a lichiditatii.

Banca Mondiala (BM) a anuntat saptamana aceasta ca a revizuit in jos estimarile sale pentru cresterea economica din 2009 a Rusiei, de la 6,5% la 3%.

"Aspectul pozitiv al acestei initiative este ca nu discutam despre bani dati de guvern, ci de o masura care va ajuta pe toata lumea", a spus economistul Tatiana Orlova, de la subsidiara moscovita a ING.

"Decizia ajuta si companiile mici care au avut dificultati in ceea ce priveste accesul la pachetul guvernamental de sustinere", a adaugat Orlova.

Intarzierile totale la plata salariilor de catre companii au urcat cu 33% in octombrie, la 4 miliarde ruble, potrivit datelor din 1 noiembrie ale Serviciului federal de statistica al Rusiei.



Citeste si