11 Decembrie 2008

Rio Tinto va concedia 14.000 de salariati in contextul scaderii cererii

Rio Tinto Group, cea de-a treia companie de minerit din lume, va face 14.000 de disponibilizari si va reduce cheltuielile cu 5 miliarde dolari, in 2009, pentru a limita datoriile, in contextul in care criza financiara mondiala scade cererea de metale, relateaza Bloomberg.

De la revizuirea operatiunilor din al treilea trimestru, ce a avut loc in 15 octombrie, “conditiile cererii au continuat sa se inrautateasca si, in consecinta, prioritatile grupului au devenit conservarea fluxului de capital si reducerea creditelor pe termen scurt”, arata un comunicat Rio Tinto. Grupul va disponibiliza circa 13% din forta de munca, de 112.000 angajati.

Rio urmareste sa-si reduca datoriile cu 10 miliarde dolari pana la sfarsitul lui 2009, de la 38,9 miliarde dolari.

“Vom cobori pe cat posibil costurile de capital si ale operatiunilor, pana cand vom vedea semne credibile si semnificative de revenire in pietele noastre”, a spus Albanese. “Vom extinde gama de active luate in considerare pentru vanzare”, a subliniat oficialul.

Compania ar putea amana proiecte noi si planuri de extindere in valoare de 32 miliarde dolari anul viitor, pe fondul crizei financiare ce duce la scaderea cererii de metale, anunta Credit Suisse Group AG pe 2 decembrie.

Rio Tinto a raportat la sfarsitul lunii august o dublare a profitului net in primul semestru, la 6,91 miliarde dolari, rezultatele grupului fiind sustinute si de preluarea producatorului canadian de aluminiu Alcan si de o productie record de minereuri de fier, ce a alimentat cererea crescuta de pe piata din China.

De asemenea, BHP Billiton a renuntat in noiembrie la oferta ostila de 66 miliarde dolari pentru preluarea Rio Tinto Ltd, din cauza blocajului de pe piata creditelor si a scaderii drastice a cererii pentru materii prime.

BHP a facut in 2007 o oferta de preluare a companiei Rio Tinto, in valoare de 140 miliarde dolari, ceea ce ar fi reprezentat a doua tranzactie ca marime din istoria corporatista, in urma preluarii firmei Mannesmann de catre operatorul de telefonie Vodafone, in 2000.



Citeste si