19 Ianuarie 2009

E.ON, Eni, WIngas si GDF vor forma un consortiu al gazului



Grupurile energetice europene E.ON Ruhrgas, Eni, Wingas si GDF Suez si-au dat acordul pentru formarea unui consortiu pentru a rezolva criza gazului ruso-ucraineana, a declarat vineri vicepremierul rus Igor Secin, citat de agentiile ruse de presa, transmite AFP.

"Gazprom, grupul german E.ON, Wingas, cel italian Eni si cel francez Gaz de france au ajuns la un acord pentru a participa la un consortiu international al gazului", a declarat Secin.

Anterior, Secin afirmase ca E.ON Ruhrgas, Eni si Wingas si-au dat acordul preliminar pentru participare.
Premierul rus Vladimir Putin, aflat vineri la Moscova pentru a discuta cu cancelarul german Angela Merkel, a propus joi infiintarea unui astfel de consortiu, pentru reluarea livrarilor de gaz rusesc catre Europa, potrivit NewsIn.

Consortiul ar putea plati in avans pentru gazul tehnic, ce le permite gazoductelor si statiilor de pompare sa functioneze, pentru a permite o reluare a livrarilor catre Europa, a afirmat Scaroni.

Cantitatea de gaz necesara este evaluata la 21 de milioane de metri cubi pe zi. Problema gazului tehnic este unul dintre principalele puncte ale litigiului dintre cele doua tari vecine, fiecare afirmand ca cealalta trebuie sa furnizeze acest gaz.



Citeste si