9 Februarie 2009

Un nou pachet de stimuli economici pentru americani

Senatorii democrati americani au cazut de acord asupra unui pachet de stimuli fiscali de 780 miliarde dolari, o posibila mare victorie pentru presedintele Barack Obama, diminuata, insa, de o sustinere slaba a republicanilor, relateaza Reuters.

600.000 disponibilizati in decembrie

Democratii au spus ca votul pentru adoptarea masurii, pusa la punct de lideri ai unui grup de parlamentari moderati din ambele tabere si urmarita international cu atentie ca un semn al angajamentului americanilor de a contribui la revigorarea economiei mondiale, va avea loc la inceputul acestei saptamani.

„Nu ne dorim aceasta recesiune, care este un mars spre o depresiune”, a spus liderul majoritatii din senat, Harry Reid, parlamentar democrat de Nevada, increzator ca dispune de voturile necesare pentru adoptarea masurii.

In conditiile in care Statele Unite sunt prinse in cea mai grava criza economica din mai mult de 70 de ani – un raport publicat vineri arata ca in decembrie doar au fost disponibilizati aproape 600.000 de oameni -, Obama a cerut ca pe biroul sau sa fie depus un proiect de lege pana in 16 februarie.

Cinci zile de negocieri

Dupa cinci zile de negocieri, democratii au cazut de acord sa micsoreze cu mai mult de 150 miliarde dolari cuantumul propus initial de 937 miliarde dolari, ca sa subtieze ceea ce criticii, in majoritate republicani, au numit miliarde de dolari de cheltuieli negarantate.

„Am ajuns la un acord”, a declarat senatorul Sherrod Brown, dupa o intalnire cu colegii sai democrati despre aceasta masura.

Senatorul democrat Ben Nelson, lider al grupului, a spus ca pachetul de stimulente va ajuta la resuscitarea economiei in agonie prin facilitati fiscale pentru clasa de mijloc si investitii tintite.

„Am ales graul de neghina si am adunat fagurii de miere”, a spus Nelson, in Senat.

Senatul s-a intrunit in contextul in care statisticile oficiale publicate au indicat ca in ianuarie s-au accelerat disponibilizarile, iar rata somajului a urcat la un maxim al ultimilor 16 ani.

In pofida vestilor, bursele din Statele Unite au avansat a doua zi consecutiv, deoarece investitorii au anticipat ca urma sa se ajunga la un acord cu privire la stimulente.

Daca va fi adoptata masura, parlamentarii vor fi obligati sa solutioneze diferentele dintre aceasta si versiunea ce prevede alocarea unui cuantum de 819 miliarde dolari, adoptata saptamana trecuta de Camera Reprezentantilor fara niciun vot republican.

De indata ce va fi creat si adoptat in forma finala de ambele camere, proiectul ii va fi trimis spre promulgare presedintelui Obama.

Conditii mai aspre pentru banci

Bancile ar putea beneficia de noi aporturi de capital, dar vor trebui sa indeplineasca mai multe conditii, in cadrul noului plan de sustinere a sistemului financiar al administratiei americane, ce ar putea fi publicat luni, potrivit presei din SUA, citata de AFP.

Planul trebuie sa vina in completarea celui de 700 miliarde dolari (540 miliarde euro) votat in octombrie de Congres la cererea administratiei anterioare.

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, trebuie sa anunte cu aceasta ocazie modul in care vrea sa foloseasca cei 350 de miliarde dolari care nu au fost cheltuiti inca.

Noul plan va insemna o noua injectie de capital in institutiile financiare, dar cu conditii mai aspre, scrie The Wall Street Journal.

Va fi strict supravegheat mai ales modul in care companiile vor folosi ajutoarele guvernamentale pe care le-au primit deja sau pe care le vor mai obtine.

Ca sa ajute bancile sa isi echilibreze situatia contabila, guvernul va transforma actiunile sale preferentiale de la numeroase institutii financiare in titluri obisnuite, mai scriu publicatiile The Wall Street Journal si New York Times. Planul prevede si masuri destinate sa atraga investitorii sa cumpere activele toxice ale bancilor.


Citeste si