16 Februarie 2009

Criza economica - Cea mai mare amenintare pentru securitatea SUA



Criza economica mondiala constituie in prezent principala amenintare imediata pentru securitatea Statelor Unite, detronand al-Qaida, a avertizat noul director national pentru informatii, Dennis Blair, care a subliniat riscurile de instabilitate politica, relateaza AFP.

"Principala amenintare pe termen scurt pentru SUA este criza economica mondiala si impolicatiile sale geopolitice", a spus el, prezentand raportul anual privitor la securitate.

"Timpul este probabil cea mai mare amenintare. Cu cat va dura mai mult redemararea economica, riscurile de grave pagube pentru interesele strategice americane vor fi mai mari", a adaugat el, in timp ce Congresul se pregateste sa adopte un plan de relansare economica de aproape 800 miliarde de dolari, arata NewsIn.

Potrivit statisticilor, "crizele economice cresc riscul de instabilitate politica, daca ele persista mai mult de unul sau doi ani", a spus Blair. Circa un sfert dintre tarile lumii s-au confruntat deja cu "episoade de instabilitate moderata", printre care schimbari de guvern, din aceasta cauza, a explicat el.

In afara de riscurile tot mai mari de instabilitate politica si de "protectionism distructiv", "aliatii si prietenii SUA s-ar putea sa nu fie capabili sa-si indeplineasca obligatiiile umanitare si in materie de aparare", a subliniat Blair.

Reteaua al-Qaida este "mai putin performanta si mai putin eficienta decat in urma cu un an", dar continua sa pregateasca atentate in Occident, a mai declarat joi noul director national pentru informatii al SUA. "Din cauza presiunii pe care noi si aliatii nostri am exercitat-o aspra al-Qaida in Pakistan si din cauza declinului celei mai importante sectii a gruparii din regiune, in Irak, al-Qaida este acum mai putin performanta si mai putin eficienta decat in urma cu un an", a spus el, prezentand in Congres raportul anual privitor la securitate.

"In pofida acestor realizari, al-Qaida si aliatii ei raman inamici periculosi si suntem de parere ca gruparea continua sa planifice atentate in Europa si Occident", a avertizat Blair.

In privinta Afganistanului, Blair a criticat ineficienta Pakistanului, in ale carui zone tribale se afla membri al-Qaida. "In 2008, Islamabadul a intensificat eforturile impotriva insurgentei, dar rezultatele sunt amestecate, iar guvernul pakistanez este pe cale sa-si piarda autoritatea in zonele de la frontiera", a avertizat Blair.

Potrivit Informatiilor, Iranul nu a relansat programul de fabricare a armei nucleare, oprit in 2003, a mai spus Blair, prezentand in Congres raportul anual referitor la securitate.

Totusi, "cu toate ca nu stim daca Iranul intentioneaza in prezent sa dezvolte arme nucleare, suntem de parere ca Teheranul macar mentine aceasta optiune pe masa", a subliniat Blair.



Citeste si