14 Aprilie 2009

Costurile mari de creditare si criza mondiala au afectat cresterea economica a Indiei



Cresterea economica a Indiei a incetinit la mai putin de 7% in anul financiar 2008-2009, ce s-a incheiat in martie, din cauza impactului pe care l-a avut criza financiara mondiala, a declarat premierul indian Manmohan Singh, citat de Reuters.
"Am inregistrat o crestere de 9% in primii patru ani de guvernare. Anul trecut, din cauza impactului recesiunii mondiale, cresterea a fost cu putin sub 7%", a spus Singh, in cadrul unei conferinte de presa.

Costurile mari de creditare si criza mondiala au incetinit anul trecut cea de-a treia economia din Asia, iar analistii estimeaza o crestere mai mica de 6% pana in martie 2010. Scaderea cererii interne si internationale a redus productia industriala a Indiei si exporturile, anunta NewsIn.

Productia industriala a Indiei s-a comprimat in februarie cu 1,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar exporturile au scazut cu peste o cincime.

"Economia mondiala are mari probleme si noi suntem afectati de acest fapt. Insa, prin masurile pe care le-am luat, am anticipat ceva de genul acesta si efectul asupra economiei nu este la fel de grav ca in alte tari", a spus Singh.

Datele provizorii indica o scadere a exporturilor cu 31% in luna martie, fata de aceeasi persoana a anului precedent, iar exporturile ar putea ramane la un nivel scazut in urmatoarele sase luni, in contextul in care flluxul comercial mondial se va comprima in 2009.

Noile estimari ale Bancii Mondiale arata o scadere a economiei globale cu 1,7% in 2009. Estimarea de baza a Bancii Mondiale arata o reluare a cresterii in 2010, in contextul in care consolidarea sectorului financiar, pierderile de bani si efectele crizei economice continua sa influenteze activitatea economica. Totusi, ritmul si momentul exact al revenirii cresterii economice sunt inca incerte.

De asemenea, Banca Mondiala estimeaza ca economiile tarilor in curs de dezvoltare vor creste cu 2,1% in 2009, fata de 5,8% in 2008, ceea ce reflecta deteriorarea conditiilor financiare globale.



Citeste si