27 Aprilie 2009

Bancile din Germania detin active riscante de 816 mld. euro



Un raport intocmit de autoritatile de reglementare din sectorul financiar german arata ca bancile din tara detin active riscante de 816 miliarde euro, conform unor stiri aparute in presa locala, insa guvernul a catalogat cifrele ca fiind inexacte.
Cotidianul german Sueddeutsche Zeitung a publicat sambata o lista a activelor detinute de unele dintre cele mai mari institutii financiare ale tarii "in zone riscante de afaceri".

Autoritatea germana de reglementare BaFin, ce a realizat lista, a anuntat ca va depune plangeri impotriva unor persoane necunoscute care au facut publice documente confidentiale, adaugand ca cifrele publicate ar putea induce in eroare.

"Cifrele pentru bancile prezentate individual in tabel nu pot fi comparate direct unele cu altele. Astfel de estimari se schimba constant. Este un proces in curs de desfasurare", a declarat un purtator de cuvant al BaFin.

Autoritatea de reglementare a descris lista ca un conglomerat de active toxice si de alte credite si investitii vizate pentru desprinderi, pentru ca nu mai sunt incluse in afacerile de baza ale bancilor, potrivit NewsIn. Ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, a declarat ca lista ofera o imagine deformata si nu permite formularea de concluzii cu privire la starea sistemului bancar german.

In cadrul listei, banca Hypo Real Estate figureaza cu active toxice ce se ridica la 268 miliarde euro. Activele toxice ale Commerzbank sunt evaluate la 101 miliarde euro, cele ale HSH Nordbank la 105 miliarde euro, iar cele ale bancii WestLB la 84 miliarde euro.

LBBW ar avea active toxice in valoare de 92 miliarde euro, Deutsche Bank de 21 miliarde euro si Deutsche Postbank de 5 miliarde euro.

Financial Times Deutschland a scris recent, citand surse guvernamentale, ca bancile din Germania ar putea plasa intre 150 si 300 de miliarde euro in vehicule create special pentru a depozita active financiare toxice.

In cadrul unei reuniuni a unor inalti oficiali germani in legatura cu aceasta chestiune, ce a avut loc marti, presedintele bancii centrale, Axel Weber, ar fi declarat ca bancile au active toxice de pana la 300 de miliarde euro, dar o parte din acestea a facut deja obiectul unor deprecieri, potrivit cotidianului financiar.
Fondul Monetar International (FMI) a estimat in aprilie ca deprecierile globale ale activelor bancilor si altor institutii financiare din Statele Unite, Europa si Japonia ar putea atinge 4.100 miliarde dolari.
In zona euro, deprecierile de active au ajuns la 154 miliarde dolari, fiind asteptate alte pierderi de 750 miliarde dolari pana la finalul lui 2010. In Marea Britanie, pierderile din creditare ale bancilor au atins 110 miliarde dolari, urmand sa fie pierdute alte 200 miliarde dolari in 2009-2010.



Citeste si