28 Aprilie 2009

BM mareste investitia in comertul mondial la 3 mld. dolari



International Financial Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, si-a extins programul de finantare a comertului mondial, de la 1 la 3 miliarde dolari, pentru a impulsiona finantarea din comert, arata un comunicat emis de FMI si de Banca Mondiala.
De asemenea, IFC a lansat Global Trade Finance Program, menit sa sustina schimburi comerciale de pana la 50 miliarde dolari in urmatorii trei ani.

Pentru a proteja persoanele ce se confrunta cu saracia, Banca Mondiala a infiintat Facilitatea de Finantare in caz de Vulnerabilitate, ce include Programul de Raspuns la Criza Alimentara Mondiala si noul Program de Raspuns Social Rapid. IFC a mai lansat o facilitate de majorare a microfinantarii, pentru a ajuta creditorii saraciti, anunta NewsIn.

Pentru a mentine dezvoltarea infrastructurii si a crea locuri de munca, banca a stabilit Platforma de Active si de Redresare a Infrastructurii. Banca va imprumuta pana la 15 miliarde dolari anual pentru infrastructura, in timp ce IFC a lansat facilitatea de infrastructura pe timp de criza.

Pentru a sustine sectorul financiar, IFC a infiintat un Fond de Capitalizare, ce va oferi capital suplimentar pentru bancile din tarile emergente. Agentia de Garantare Multilaterala a Investitiilor (MIGA) a extins garantiile pentru creditele din Europa de Est pana la 500 milioane dolari.

Multe dintre aceste initiative sunt realizate pentru a mobiliza mai multe resurse, atat din sectorul public cat si din cel privat.

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Mondiale au anuntat intr-un comunicat remis la finalul sedintei de la Washington ca economia mondiala s-a deteriorat dramatic de la reuniunea anterioara si ca tarile in curs de dezvoltare se confrunta cu consecinte extrem de grave ale crizei financiare, ce incep sa se rasfranga asupra populatiei.

Criza a dus deja peste 50 milioane de oameni, in special femei si copii, in saracie extrema. Cele doua institutii considera ca trebuie sa atenueze impactul asupra tarilor emergente si sa le faciliteze contributia la revenirea mondiala.

"Institutiile multinationale au nevoie de resursele si de capacitatea necesare pentru a preveni sau pentru a da un raspuns eficient la criza. Am felicitat angajamentele luate de tarile membre de a majora substantial resursele FMI", arata comunicatul comun al celor doua institutii.

FMI si Banca Mondiala au facut apel la statele contribuabile sa accelereze punerea in practica a angajamentelor de a majora ajutoarele, si sa ia in considerare depasirea promisiunilor actuale.

Urmatoarea reuniune a celor doua institutii va avea loc pe 5 octombrie la Istanbul.



Citeste si