6 Mai 2009

Kosovo, pe cale sa devina stat membru al FMI?



Kosovo este aproape de a se alatura Fondului Monetar International (FMI), prima etapa a procesului, cea de votare, incheindu-se ieri, a anuntat ministrul de finante, Ahmet Shala.
Kosovo s-a desprins de Serbia in februarie 2008 si a aplicat imediat pentru aderarea la FMI, chiar daca nu este stat membru al Natiunilor Unite. FMI a recunoscut independenta Kosovo anul trecut si a anuntat ca va lua in considerare aplicatia de aderare "la momentul potrivit", considerand Kosovo un stat suveran balcanic, scrie NewsIn.

"Astazi (n.r.: marti) este sfarsitul etapei de votare. Primim vesti bune si cred ca vom incheia cu succes aceasta provocare si vom deveni membri ai FMI", a declarat ministrul finantelor si economiei, Ahmet Shala.

Fiind timp de zeci de ani cea mai saraca regiune din Iugoslavia, Kosovo isi revine inca dupa razboiul din 1998-1999, cand NATO a bombardat regiunea pentru a alunga fortele sarbe. Rata somajului este estimata la 45%.

Separarea Kosovo de Serbia a fost recunoscuta de 58 de state, inclusiv de Statele Unite si de majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, ce detin majoritatea drepturilor de vot in cadrul FMI. Kosovo a aplicat si pentru statutul de membru al Bancii Mondiale.



Citeste si