25 Mai 2009

Gazprom, scadere de circa 18% a productiei de gaze naturale in 2009



Monopolul rusesc al exporturilor de gaze naturale, Gazprom, ar putea inregistra o scadere cu pana la 18% a productiei de gaze naturale in acest an, a declarat vicepresedintele consiliului director al companiei, Aleksandr Ananenkov, citat de Interfax, relateaza Reuters.
"Volumul productiei de gaz, luand in considerare consumul real de pe piata, ar putea fi de 450 pana la 510 miliarde de metri cubi", a spus Ananenkov, potrivit agentiei ruse.

In 2008, Gazprom a produs 550 de miliarde de metri cubi de gaz, astfel ca o productie de 450 miliarde de metri cubi ar marca o scadere cu 18,2%, potrivit NewsIn.

Productia de gaz a companiei controlate de statul rus a scazut luna trecuta cu 28%, pana la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, ca reactie a prabusirea consumului in Europa.

Analistii se asteapta la o revenire doar in a doua jumatate a acestui an, cand pretul gazelor ar urma sa coboare in linie cu cel al petrolului, a carui tendinta o urmeaza dupa o perioada de sase pana la noua luni.

Clientii cu probleme de lichiditati au intarziat achizitiile pana la momentul in care gazul va fi mai ieftin si s-au orientat spre combustibili alternativi.

Circa 80% din productia de gaz a Rusiei provine de la Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, care furnizeaza un sfert din necesarul de gaz al Europei.



Citeste si