7 Iulie 2009

FMI: Schimburile comerciale globale ar putea sa isi revina "destul de repede"



Schimburile comerciale ar putea sa isi revina "destul de repede", dupa ce economia globala va reintra pe crestere si este foarte probabil ca exporturile SUA sa creasca primele, a spus seful Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn.
Acesta a atentionat ca statele trebuie sa fie pregatite sa profite de pe urma unei eventuale cresteri a apetitului pentru bunuri de export. "Politicile comerciale trebuie sa fie deja pregatite", a spus Strauss-Kahn, relateaza Reuters, citeaza NewsIn.

De asemenea, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a spus ca mai multe guverne ar putea incerca sa limiteze schimburile comerciale in lunile ce vor urma, daca recesiunea va continua.

Zoellick a spus ca taxele la import si alte bariere comerciale au devenit tot mai frecvente in contextul crizei, ceea ce a dus la scaderea volumului de schimburi comerciale.

La sfarsitul lunii aprilie, International Financial Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, a anuntat ca si-a extins programul de finantare a comertului mondial, de la 1 la 3 miliarde dolari, pentru a impulsiona finantarea din comert.

De asemenea, IFC a lansat Global Trade Finance Program, menit sa sustina schimburi comerciale de pana la 50 miliarde dolari in urmatorii trei ani.



Citeste si