1 Octombrie 2009

EDF si Enel vor sa participe la mega-proiectul german de energie solara



Proiectul gigantic de realizare de centrale solare in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, intitulat Desertec, dominat pana in prezent de germani, atrage noi potentiali investitori, printre care compania franceza EDF si cea italiana Enel, relateaza cotidianul Handelsblatt, citat de AFP.
In afara de EDF, cotidianul german sustine ca si alte companii - printre care Enel din Italia, Red Electrica din Spania, firme marocane, tunisiene si egiptene - negociaza in prezent pentru a mari cercul initial de investitori, informeaza NewsIn.

"Lista celor care si-au manifestat interesul (pentru acest priect) este lunga", a spus directorul proiectului Desertec, Ernst Rauch, citat de Handelsblatt.

Fundatia Desertec, cu sediul la Hamburg, care este coordonatoarea proiectului, nu a putut fi contactata pentru a comenta informatia.

Proiectul, cu o valoare estimata la 400 miliarde euro, a fost lansat in iulie de 12 companii, majoritatea germane, la initiativa reasiguratorului Munich Re. Desertec prevede furnizarea in interval de trei ani a unor planuri de investitii realizabile pentru crearea retelei de centrale solare.

Obiectivul acestora este de a acoperi pe termen lung 15% din nevoile energetice ale Europei si o mare parte din cele ale tarilor producatoare.

Printre grupurile deja implicate in acest proiect se numara Deutsche Bank, EON, RWE, Siemens (toate din Germania), Abengoa Solar (Spania) si Cevital (Algeria).



Citeste si