29 Decembrie 2009

Temperaturile scazute din SUA au incalzit pretul petrolului



Pretul barilului de titei a urcat la peste 78 de dolari, maximul ultimelor patru saptamani, in conditiile in care temperaturile scazute din Statele Unite si semnalele revenirii economice au majorat prognozele privind cererea, potrivit Reuters

Astfel, petrolul american a atins in tranzactiile ieri un pret maxim de 78,68 dolari/baril, pentru a reveni ulterior in jur de 78,3 dolari/baril.

In acelasi timp, pretul petrolului Brent, tranzactionat din Marea Nordului, a atins 76,65 dolari/baril, in crestere cu 36 centi fata de nivelul de inchidere de joi, informeaza NewsIn.

Pentru urmatoarele zile sunt asteptate temperaturi sub nivelurile normale pentru aceasta perioada in mare parte din Statele Unite. Un alt factor ce sustine preturile este reprezentat de semnele pozitive legate de situatia economiei Chinei, la care se adauga noua disputa energetica dintre Rusia si Ucraina.

Pretul petrolului se apropie, astfel, de marja maxima a intervalului de 70-80 dolari/baril pe care Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial ce titei, il considera confortabil pentru producatori, consumatori si investitori.

Fata de nivelul din urma cu cateva saptamani, de sub 70 dolari/baril, petrolul s-a scumpit cu peste 12%



Citeste si