18 Noiembrie 2005

Vodafone scade puternic la Bursa din Londra

Actiunile grupului Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume dupa venituri, au inregistrat ieri o scadere puternica de 10,86% la Bursa londoneza, potrivit newratings. com. In sedinta de marti, actiunile Vodafone - care au reprezentat aproape jumatate din totalul de tranzactii din acea zi de la Bursa din Londra - au scazut cu 10,86%, pana la 1,29 lire sterline (1,92 euro), valoare neintalnita de 7 ani. In 10 zile, capitalizarea grupului

Vodafone s-a diminuat cu mai mult de 12 miliarde lire sterline (17,6 milioane euro). Vodafone raportase la inceputul saptamanii rezultatele trimestriale, prezentand o crestere a veniturilor cu 9% in perioada 1 aprilie - 30 septembrie, fata de acelasi interval al anului anterior, ajungand la 27 miliarde euro. In ciuda acestor rezultate pozitive, compania a afirmat ca in urmatorul an fiscal este posibil sa consemneze un profit mai scazut fata de prognozele initiale.

Bunele rezultate trimestriale si programul de 1,48 miliarde euro de rascumparare a propriilor titluri au avut o importanta mai scazuta pentru agentii de la Bursa londoneza, fata de avertismentul asupra rezultatelor din urmatorul an fiscal (martie 2006 - martie 2007), lansat marti de companie, informeaza „Le Figaro“. „Veniturile telefoniei mobile (pentru urmatorul an fiscal) risca sa fie cu mult inferioare comparativ cu estimarile actuale“, au anuntat reprezentantii companiei. Costurile de penetrare a pietelor, in particular in Europa si mai ales in Japonia, sunt din ce in ce mai mari, a explicat Vodafone.

Astfel, compania trebuie sa cheltuiasca tot mai mult pentru a-si mentine sau pentru a-si majora clientela. „Probleme grupului Vodafone din 2006 sunt structurale (competitia de pe pietele europene, canalele de distributie din Japonia), de aceea, observam un ritm limitat al operatiunilor“, au precizat analistii de la Deutsche Bank, care recomanda pastrarea actiunii. La jumatatea acestui an, Vodafone a preluat pachetul majoritar de actiuni al MobiFon, care opereaza reteaua GSM Connex din Romania.

Numarul clientilor Connex-Vodafone a ajuns la 5,529 milioane la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu 27%, comparativ cu intervalul similar din 2004. In acelasi timp, veniturile diviziei romanesti s-au majorat cu 40% in al treilea trimestru, fata de trimestrul similar al anului trecut, ajungand la 256,6 milioane dolari.



Citeste si