12 August 2010

Decizia privind traseul South Stream revine Gazprom, indiferent ce vor Bulgaria si Serbia



Gazprom va avea ultimul cuvant in privinta traseului gazoductului South Stream, indiferent de dorintele Bulgariei si Serbiei, potrivit grupului rus, citat de publicatia sarba Blic.

Comentariul Gazprom a venit dupa ce premierul bulgar Boiko Borisov si presedintele sarb Boris Tadic au convenit ca gazoductul ar trebui sa intre in Serbia prin Dimitrovgrad si nu prin Zaikar, asa cum s-a convenit cu Rusia, scrie Mediafax.

"Nu vrem sa comentam ce au discutat presedintele Tadic si premierul Borisov. Acelea sunt dorintele lor. Decizia privind ruta South Stream va depinde exclusiv de studiul de fezabilitate aflat in lucru", se arata intr-un comunicat al Gazprom.

Gazprom a explicat ca pentru decizia finala referitoare la traseul conductei vor fi luate in considerare toate sugestiile.

"Desigur ca opinia Serbiei va fi luata in considerare, dar propunerea finala va reveni Gazprom", a explicat compania.

Publicatia rusa Kommersant a relatat ca Tadic si Borisov au convenit ruta South Stream "in spatele Gazprom".

"Autoritatile de la Belgrad au fost interesate intotdeauna de aceasta ruta (prin Dimitrovgrad n.r.), dar nu au reusit sa convinga Gazprom, iar acum incearca sa se foloseasca de Bulgaria pentru a-si atinge scopul, in timp ce Sofia a santajat pana de curand Moscova cu refuzul de a participa la proiect", se arata in articol.

Ambele publicatii au reamintit ca dupa discutiile neoficiale dintre Tadic si Borisov, care au avut loc la Varna la sfarsitul saptamanii trecute, cei doi au stabilit ca South Stream sa treaca prin Dimitrovgrad, asa cum vrea partea sarba.

Tadic a garantat pe de alta parte participarea Serbiei la proiectul de constructie a centralei nucleare de la Belene.

Blic a aratat ca Gazprom vrea ca South Stream sa treaca prin Zaikar intrucat ruta este mai ieftina, in timp ce autoritatile de la Belgrad insista pentru traseul prin Dimitrovgrad intrucat astfel gazoductul ar tranzita intreg teritoriul tarii.
In caz contrar, partea de sud a Serbiei nu ar beneficia de conducta.



Citeste si