8 Septembrie 2010

Consortiul Nabucco amana pentru 2012 lansarea constructiei gazoductului



Consortiul Nabucco a amanat inceperea constructiei gazoductului pentru 2012, in loc de 2011, chiar daca Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana pentru Investitii au anuntat ca ar putea finanta proiectul cu patru miliarde de euro.

"Constructia va incepe in 2012", a declarat, la Bruxelles, directorul general al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek, citat de Bloomberg.

El a precizat ca gazoductul va deveni operational in 2015, informeaza Mediafax.

Consortiul a anuntat anterior ca lucrarile de constructie vor fi lansate la sfarsitul anului 2011, iar livrarile vor incepe la sfarsitul lui 2014 sau in prima parte a anului 2015.

"Trebuie mai intai sa sincronizam proiectul cu sursele de aprovizionare cu gaze. Odata ce vom asigura furnizorii, procesul de licitatie pentru transportul gazelor va incepe pana la sfarsitul acestui an sau primul trimestru din 2011", a spus Mitschek.

El a adaugat ca finantarea va fi complet finalizata in a doua jumatate a anului 2011.

"Cand sunt implicate atat de multe parti, vorbim de cel putin opt tari, 13 companii mari, un anumit numar de banci, aducerea lor la un numitor comun nu poate avea loc intr-un termen precis", a declarat Thomas Barrett, director la BEI.

BEI ar putea participa la finantarea Nabucco cu doua miliarde de euro, BERD cu pana la 1,2 miliarde de euro (din care jumatate contributia bancii iar cealalta jumatate sindicalizata de la banci comerciale), iar IFC cu pana la 800 milioane de euro (din care jumatate ar urma, de asemenea, sa fie sindicalizata).

Gazoductul Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu.

Proiectul este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).

Partenerii proiectului urmeaza sa asigure 30% din necesarul de finantare, restul fondurilor urmand sa provina din imprumuturi.

Intr-un comunicat al Nabucco se arata ca vor fi solicitate imprumuturi agentiilor de creditare a exporturilor si bancilor internationale, angajamente in acest sens fiind asteptate in 2011.

BEI, BERD si IFC, membra a Grupului Banca Mondiala, au semnat cu consortiul Nabucco un acord de mandat in vederea inceperii evaluarii proiectului si atragerii unei finantari potentiale de patru miliarde euro.

Scrisoarea defineste cum vor sustine aceste institutii proiectul, demersurile necesare pana la decizia finala si potentialul nivel de finantare.

Uniunea Europeana s-a angajat sa contribuie la proiect cu 200 de milioane de euro.

Seful diviziei de gaze a OMV, Werner Auli, a declarat, luni, la Bruxelles, ca OMV va finanta investitia in Nabucco prin mijloace obisnuite, din fluxul de capital sau prin obligatiuni.

RWE nu a luat inca o decizie privind mijloacele de finantare, a declarat un reprezentant al biroului de presa.

Mol a precizat intr-un comunicat ca asteapta un angajament financiar din partea actionarilor anul viitor.

Reprezentantii companiei Botas din Turcia nu au putut fi contactati.

In cazul Romaniei, compania Transgaz a anuntat in martie ca va solicita garantii guvernamentale de imprumuturi pentru obtinerea finantarii.

Guvernul din Bulgaria nu a anuntat cum va fi finantata participarea tarii la Nabucco precum si la alte proiecte energetice.



Citeste si