12 Noiembrie 2010

Stiglitz: Economiile emergente vor avea nevoie de masuri de control al capitalului



Economiile emergente vor avea nevoie de masuri de control al capitalului pentru a gestiona fluxurile de "bani fierbinti" si asigura stabilitatea economica, dupa ce Statele Unite au lansat un nou program neconventional de stimulare, apreciaza economistul Joseph Stiglitz, citat de Reuters.

Mai multe economii emergente, printre care Brazilia si Tailanda, au implementat unele masuri de control al capitalului pentru a limita intrarile mari de lichiditati, in special dupa ce Rezerva Federala a SUA a anuntat, saptamana trecuta, ca va achizitiona obligatiuni ale guvernului american in valoare de 600 de miliarde de dolari, anunta Mediafax.

"Trecem printr-o perioada foarte dificila, una care se face tot mai grea deoarece o parte a lumii s-a orientat catre un sistem unde capitalul este controlat. Aceasta inseama ca, inevitabil, ne indreptam spre un nou regim global in care ne vom confrunta cu tot felul de impedimente legate de fluxurile de capital, ale capitalului pe termen scurt", a afirmat Stiglitz, totodata laureat al premiului Nobel.

El considera ca statele pot asigura stabilitatea economica prin limitarea intrarilor speculative de capital, dar si incurajarea investitiilor pe termen lung pentru crearea de locuri de munca.

Unele tari ar putea invata de la China cum sa controleze intrarile speculative de lichiditati, a adaugat economistul.

"China a introdus mecanisme de control al fluxurilor de capital pe termen scurt care au avut functionat, nu perfect, dar au reusit sa stabilizeze aceste fluxuri. In acelasi timp, China a fost foarte recepriva la investitiile pe termen lung", a mentionat Stiglitz.
Coreea de Sud pregateste noi masuri pentru reducerea volatilitatii intrarilor de capital, la care se adauga restrictii, prezentate in iunie, asupra tranzactiilor bancilor cu produse financiare derivate.

Stiglitz s-a aratat ingrijorat ca unele state, precum India, nu intentioneaza sa limiteze fluxurile de capital in conditiile in care investitiile speculative alimenteaza presiunile inflationiste pe unele segmente de piata, precum cea imobiliara.



Citeste si