17 Noiembrie 2010

Miscarile din piata de fuziuni si achizitii anticipeaza revenirea economica din SUA



Cateva dintre cele mai cunoscute nume din sectorul corporatist al Statelor Unite ale Americii vaneaza companii mai mici si aloca sume importante de bani incercand sa-si revina dupa scaderea din ultimii ani, conform boston.com.

Volumul tranzactiilor este inferior celui din 2007, inainte de recesiune, insa explozia activitatii de M&A (fuziuni si achizitii) arata scaderea gradului de precautie aratata de companii pana acum.

Spre exemplu, Caterpillar Inc, cel mai mare producator mondial de echipamente de constructii si minerit, si-a manifestat intentia de a cumpara Bucyrus Intenational pentru 7,6 miliarde dolari.

Chevron doreste sa achizitioneze producatorul de gaze naturale Atlas Energy Inc pentru 4,3 miliarde dolari , tranzactie ce ar oferi companiei petroliere accesul la resursele de gaze naturale din estul Statelor Unite.

In urma cu trei luni, Unilever PLC cumparat Alberto-Culver Co pentru 3,7 miliarde dolari, Southwest Airlines Co a achizitionat AirTran Holdings Inc pentru 1,4 miliarde dolari. Pfizer Inc a fuzionat cu King Pharmaceuticals Inc, intr-o tranzactie estimata la 3,6 miliarde dolari, iar Google Inc a integrat in portofoliul sau compania BlindType.

Volumul tranzactiilor incheiate totalizeaza 2250 miliarde dolari in cele zece luni ale anului curent, inregistrand o crestere cu 28% fata de perioada similiara din 2009, valorile maxime fiind atinse in luna august, cu 307 miliarde dolari, potrivit Dealogic.

Fondurile de private equity, care s-au dezvoltat in ultimii 10 ani, au reprezentat doar 8% din piata, comparativ cu 23% in anul 2006.

Anul acesta, majoritatea tranzactiilor au fost incheiate de companii care doresc sa se dezvolte prin intermediul achizitiilor, ce vor substitui punctele vulnerabile ale afacerilor, a declarat Robert Bruner, decan al Darden School of Business de la Universitatea din Virginia.



Citeste si