24 Februarie 2011

Cum sa reduci datoriile: RWE scoate la vanzare active de 8 mld. $



Grupul german RWE intentioneaza sa vanda active de circa opt miliarde de euro, incepand cu reteaua de electricitate din Germania, in conditiile in care compania de utilitati, a doua ca marime din tara, vrea sa reduca datoriile, au declarat doua surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg.

RWE negociaza vanzarea unei participatii majoritare la reteaua Amprion din Germania catre un grup de investitori condus de Commerzbank, au spus sursele. Amprion are o retea de 11.000 de kilometri care deserveste 27 de milioane de clienti in vestul si sudul Germaniei. In 2009, divizia, cu sediul la Dortmund, a avut venituri de 5,7 miliarde de euro, potrivit Mediafax.

Grupul ar putea renunta si la activele din Marea Britanie, a aratat una dintre surse.

Profiturile RWE si ale altor companii de profil din Germania ar putea fi afectate de un plan al cancelarului Angela Markel de a impune o taxa centralelor nucleare, pentru a finanta deficitul bugetar.

E.ON si Vattenfall au vandut retele de electricitate din Germania pentru a respecta reglementarile Uniunii Europene si a reduce datoriile si cheltuielile.

Grupul ar putea incheia, pana in aprilie, un acord privind vanzarea a 75% din operatorul de retele Amprion. Operatorul ar putea fi evaluat la doua miliarde de euro, incluzand si datoriile, a declarat Peter Wirtz, analist la banca WestLB in Dusselfdorf.

In Marea Britanie, divizia npower a RWE produce circa 8% din electricitatea tarii si deserveste aproximativ 6,7 milioane de clienti.

In 2002, RWE a platit 5,2 miliarde de lire sterline pentru Innogy Holdings, redenumita apoi npower.

Guvernul german intentioneaza sa impuna o taxa producatorilor de energie nucleara pentru a obtine venituri de 2,3 miliarde de euro, necesare unui fond pentru energie regenerabila.



Citeste si