Reacția Codruței Kovesi după decizia CEDO

Procurorul şef european, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că decizia CEDO privind revocarea sa din funcţia de procuror-şef al DNA nu ar trebui să rămână fără efect, adăugând că CCR ar trebui să se pronunţe "pe principii" şi nu cu privire la o persoană.

"Această hotărâre nu poate să rămână fără efect, ceva trebuie să se întâmple, statul român trebuie să ia nişte măsuri prin care astfel de situaţii să nu se mai repete. În primul rând, niciodată Curtea Constituţională nu ar mai trebui să dea decizii cu privire la o persoană, aşa cum a fost în cazul meu, chiar de două ori, ci Curtea Constituţională ar trebui să se pronunţe pe principii şi pe alte chestiuni. Şi în al doilea rând nu ar trebui ca niciodată un procuror cu funcţie de conducere care este revocat din funcţie, un judecător sau orice altă persoană, funcţionar civil, aşa cum foloseşte în motivările sale Curtea Europeană, ar trebui să aibă posibilitatea să ajungă în faţa unui complet de judecată. Asta este ceea ce de fapt CEDO reproşează, inclusiv Curţii Constituţionale, că m-a lipsit de posibilitatea de a ajunge în faţa uni complet de judecată, în faţa unui complet de judecători independenţi care să decidă dacă această revocare este legală sau nu, este oportună sau nu, sunt îndeplinite sau nu condiţiile legale", a precizat Kovesi la Europa FM.

Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi, la CEDO, procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), informează un comunicat de presă al instituţiei cu sediul la Strasbourg.

Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

Conform deciziei CEDO, Kovesi nu a avut niciun mijloc de a ataca în justiţie revocarea sa, deoarece o astfel de procedură nu ar fi permis examinarea decât a formei decretului prezidenţial de revocare, şi nu a revendicărilor sale de fond, conform cărora ea a fost revocată pentru că a criticat reforma legislativă în materie de corupţie.

Citeste si:
Laura Codruţa Kovesi, desemnată personalitatea publică a anului
Laura Codruţa Kovesi,...
Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Justiție »Citește și
BREAKING: Teodor Meleșcanu, chemat la DNA
Setari Cookie-uri