Comisia juridică a Senatului are pe ordinea de zi de a ședinței, care este programată să înceapă la ora 14:00, inițiativa cetățenească, susținută de USR, de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”. Senatul este for decizional în acest caz, după ce Camera Deputaților a votat proiectul săptămâna trecută, scrie G4Media.

Pentru a fi adoptată, inițiativa ”Fără penali” are nevoie de votul a două treimi din totalul celor 136 de senatori (91 de voturi), iar apoi urmează să fie supusă aprobării populare, prin referendum.

USR, partidul care a strâns peste un milion de semnături pentru această inițiativă de revizuire a legii fundamentale, se teme că proiectul ar putea fi respins din cauză că referendumul de aprobare ar urma să fie organizat în august, cel mai probabil pe data de 23. August este luna concediilor, subliniază useriștii, iar absenteismul ar putea fi ridicat, ceea ce va duca la invalidarea consultării populare și, implicit, la respingerea inițiativei de revizuire a Constituției.

Potrivit legii referendumului, 3/2000:

  • Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente (adică peste 5,6 milioane de români);
  • Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente (adică peste 4,7 milioane de voturi ”DA”)

La votul din Camera Deputaților s-au întregistrat 295 de voturi ”pentru”, o abținere și niciun vot împotrivă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri