Curtea Constitutionala da unda verde initiativei USR "Fara penali in functii publice"

Judecatorii CCR au stabilit, marti, cu unanimitate de voturi, ca initiativa legislativa de revizuire a Legii fundamentale, care apartine USR, „Fara penali in functii publice”, respecta prevederile constitutionale, conform Hotnews.ro.

Curtea a verificat daca initiativa cetateneasca a USR indeplineste conditiile tehnice, respectiv numarul de semnaturi si daca demersul cetatenesc respecta limitele Constitutiei. Dupa decizia CCR de marti, initiativa va parcurge procedura parlamentara, ulterior urmand a fi supusa referendumului de revizuire a Legii fundamentale.

Initiativa „Fara Penali in functii publice” propune ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, avand urmatorul continut: „Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii”.

Constitutia prevede in prezent, la articolul 37, urmatoarele: „(1) Au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevazute in articolul 16 alineatul (3) , daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). (2) Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Camera Deputatilor sau in organele administratiei publice locale, varsta de cel putin 33 de ani pentru a fi alesi in Senat si varsta de cel putin 35 de ani pentru a fi alesi in functia de Presedinte al Romaniei”.

Citeste si:
Dan Barna: Nu am chemat pe nimeni să-mi ridice ochelarii
Dan Barna: Nu am chemat pe...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri