Initiativa "Fara penali in functii publice", ajunsa pe masa judecatorilor Curtii Constitutionale

Curtea Constitutionala dezbate azi initiativa cetateneasca prin care USR propune ca in Constitutie sa fie introdusa o prevedere care sa nu permita persoanelor condamnate penal sa ocupe functii publice. Propunerea a fost luata in discutie si la finalul lunii martie, dar atunci judecatorii CCR au spus ca au nevoie de o analiza suplimentara pana sa ia o decizie, noteaza Digi24.

Daca CCR decide ca au fost respectate toate regulile, initiativa va deveni proiect de lege care urmeaza sa treaca prin dezbaterea parlamentului.

Initiativa „Fara penali in functii publice” propune ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un alineat nou, avand urmatorul continut: „Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de presedinte al Romaniei, cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii”.

Uniunea Salvati Romania (USR) anunta pe 12 februarie, ca semnaturile initiativei civice „Fara penali in functii publice” au ajuns la Curtea Constitutionala a Romaniei, dupa peste 100 de zile de intarziere, iar, potrivit legii, judecatorii CCR au la dispozitie 60 de zile calendaristice pentru a se pronunta asupra constitutionalitatii textului propus.

„Dupa aproape cinci luni de tergiversari, Camera Deputatilor a predat Curtii Constitutionale listele semnate de cei peste un milion de romani care sustin initiativa cetateneasca 'Fara penali in functii publice'. Nota informativa prin care secretarul general a comunicat Biroului permanent al Camerei Deputatilor un numar fals al semnaturilor m-a determinat sa asist la intocmirea procesului-verbal de predare-primire, pentru a ma asigura ca nu lipseste absolut nicio semnatura. Nu credeam ca va fi nevoie, dar in aceste conditii nu ne-am putut baza pe buna credinta a persoanelor implicate. Astazi insa am reusit sa bifam inca un pas care sa duca initiativa mai aproape de declansarea referendumului”, preciza presedintele grupului de initiativa, avocatul Mihai Badea.

Citeste si:
Atac dur la adresa PNL. Cazanciuc: Prezentăm cartea neagră a...
Atac dur la adresa PNL....
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

USR sustinea ca, „la comanda politica a lui Liviu Dragnea”, angajatii Secretariatului General au trecut in nota informativa care urma sa fie trimisa Curtii Constitutionale un numar de 591.097 de semnaturi, desi au fost depuse in Parlament 931.249 de semnaturi, dintre care 825.624 validate de primarii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri