Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că în dosarul "10 august", Ministerul Justiţiei poate cere verificarea procedurilor administrative şi, dacă sunt identificate probe noi, se poate relua urmărirea penală.

"Niciodată nu am comentat şi nu comentez hotărârile instanţei. (...) Dar (...) nu putem să ne facem că nu vedem ce a văzut o lume întreagă, ce s-a întâmplat în 10 august. Odată cu publicarea ordonanţei de clasare, eu cred că împreună cu Ministerul Justiţiei - am avut o discuţie cu domnul ministru, la apelul domnului preşedinte Klaus Iohannis - un grup de lucru format din structurile noastre din Secretariatul general, de la MAI şi Ministerul Justiţiei s-au întâlnit şi... Eu pot să spun în felul următor, dar este o ipoteză: Ministerul Justiţiei poate sesiza Inspecţia judiciară pentru verificarea respectării procedurilor administrative din timpul cercetării penale. Asta, pe de o parte. De asemenea, dacă sunt identificate probe noi, se poate formula o nouă cerere de reluare a urmăririi penale", a declarat Lucian Bode la TVR1, potrivit Agerpres.

El a adăugat că se poate formula o cerere de intervenţie în dosarul respectiv, pentru cei care au avut de suferit şi au deschis dosare penale.

"Aici, până la urmă, din punctul meu de vedere, este un act de voinţă pe care trebuie să şi-l manifeste atât Ministerul Justiţiei, cât şi MAI. Eu sunt dispus, prin toate structurile noastre, să contribuim la acest demers. Sediul materiei, fără să pasez responsabilitatea, este, evident, la Ministerul Justiţiei şi, în urma analizării atente a motivării, vom avea un punct de vedere. Sunt şi foarte multe dosare penale deschise de cetăţeni, care au suferit, sunt victime în ceea ce s-a întâmplat atunci, în 10 august. (...) Inclusiv pe această componentă se poate analiza posibilitatea formulării unei cereri de intervenţie în interesul celor care sunt în acest proces şi să admită plângerea lor şi redeschiderea urmăririi penale. Sunt variante până la urmă", a mai spus Lucian Bode.

Pe 2 martie, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august".

Practic, prin această decizie, dosarul a fost clasat iar foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor la mitingul din Piaţa Victoriei din august 2018.

Pe 4 august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului "10 august" şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică.

Decizia trebuia însă aprobată de un judecător, însă Tribunalul Bucureşti a respins cererea DIICOT.

Sursa foto: Facebook/ Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri