Un român ar fi ajutat gruparea pro-rusă de hackeri Killnet în atacurile cibernetice din ultimele zile care au vizat mai multe instituții din România și publicații online, conform ministrului de Interne Lucian Bode.

”A fost identificată o persoană, cetățean român, rezident în Marea Britanie care a susținut activitatea grupării infracționale(Killnet n.r.) prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin identificarea unor site-uri care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare”, a declarat Lucian Bode.

În cadrul unei cooperări internaționale, oamenii legii din Marea Britanie au derulat percheziții domiciliare la adresa românului bănuit că ar fi fost implicat în desfășurarea atacurilor informatice care au vizat România în ultimele zile.

Atacurile cibernetice revendicate de Killnet, gruparea de hackeri pro-rusă, au vizat mai multe site-uri, printre care cele ale Guvernului, Ministerului Apărării, dar și site-ul Partidului Social Democrat. Atacurile cibernetice au fost de tip DDoS(Distributed Denial-of-Service), atacuri motivate de deciziile României cu privire la sprijinirea Ucrainei, în contextul invaziei derulate de Federația Rusă.

Lista adreselor IP utilizate pentru atacuri cibernetice în contextul războiului din Ucraina a crescut exponenţial în weekend-ul care a trecut, odată cu acţiunile împotriva unor site-uri ce aparţin de instituţii publice sau organizaţii private din România, a avertizat Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

"Lista adreselor IP utilizate pentru atacuri cibernetice în contextul războiului Ucraina-Rusia a crescut exponenţial în acest weekend, odată cu acţiunile împotriva unor site-uri ce aparţin unor instituţii publice sau organizaţii private din România, revendicate de o grupare de criminalitate cibernetică afiliată Rusiei", menţionează instituţia.

Vineri dimineaţa, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro şi a site-ului unei instituţii financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service). În acest context, DNSC a transmis că atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea Killnet, fiind justificat de către aceştia prin faptul că statul român sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri