Curtea de Apel din Sofia a stabilit miercuri că pe 10 iunie se va desfăşura ultimul termen al procesului privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani închisoare, scrie Agerpres.

Judecătorii bulgari au mai hotărât ca Elena Udrea să rămână în arest.

Cum s-a desfășurat procesul de la Sofia

La acest termen de judecată, avocaţii Elenei Udrea au făcut cereri suplimentare către magistraţii bulgari, solicitând audierea expertului Corneliu Liviu Popescu şi a martorei Ingrid Mocanu, prezentă în sala de judecată.

De asemenea, avocaţii au solicitat poziţia unui expert în drept constituţional din România.

După deliberări, judecătorii bulgari au admis o singură solicitare, respectiv audierea martorei Ingrid Mocanu, fost director în cadrul Ministerului Justiţiei şi vicepreşedinte al ANRP. În 2015, Ingrid Mocanu a fost arestată în dosarul despăgubirilor de la ANRP, însă în 2019 a fost achitată definitiv. Ulterior, ea a dat statul român în judecată, obţinând în instanţă daune de 500.000 lei pentru că a fost ţinută patru luni în arest.

În prezent consilier la Ministerul Justiţiei, Ingrid Mocanu a fost întrebată de magistraţii bulgari despre condiţiile de detenţie din România, având în vedere că a stat închisă în penitenciarul unde a fost deţinută şi Udrea.

Pe scurt, Ingrid Mocanu a spus că nu mai ştie care mai sunt condiţiile din penitenciarele din România, fiind eliberată în anul 2015, însă a explicat că mulţi deţinuţi dau în judecată statul român pentru condiţiile proaste din închisori şi câştigă procesele la CEDO.

De asemenea, ea a relatat că, în timp ce Udrea se afla în penitenciar, a primit o scrisoare anonimă în care era ameninţată cu moartea, s-a plâns de acest lucru şi chiar a raportat directorului închisorii. Totuşi, Mocanu a mai spus că au fost oameni 'nebuni' care au ameninţat pe toată lumea şi nu s-au luat măsuri suplimentare.

După audiere, judecătorii de la Sofia au anunţat că s-a clarificat tot ce era necesar, iar pe 10 iunie avocaţii şi Parchetul vor ţine pledoariile pe fondul cauzei, după care instanţa va lua o decizie.

Ce argumente au avocații Elenei Udrea împotriva extrădării

La termenele anterioare, avocaţii Elenei Udrea au depus o serie de documente şi plângeri, în baza cărora apărarea argumentează că extrădarea fostului ministru nu trebuie să aibă loc, deoarece în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil.

Apărarea a arătat că există o decizie a Curţii Constituţionale din România, prin care a fost anulată pedeapsa primită de Elena Udrea.

"Cu toate acestea, autorităţile române fac presiuni pentru extrădarea ei, iar între timp aceasta a primit o serie de ameninţări", au mai spus avocaţii.

Cum a ajuns Elena Udrea în Bulgaria

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul 'Gala Bute'.

Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata.

Citește și: Cum de a scăpat Udrea din țară. DNA ceruse să-i fie interzisă părăsirea țării încă din 2021

La mijlocul lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România.

Elena Udrea a atacat acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri