CEDO a interzis țării noastre să predea Federației Ruse, o presupusă teroristă cecenă arestată provizoriu atunci când încerca să se refugieze în România împreună cu fiul ei, venind din Ucraina.

Amina Gerikhanova a intrat în luna martie în România cu copilul său, fugind din calea invaziei rusești. Ulterior, la solicitarea Procuraturii din Moscova, Curtea de Apel Suceava a admis în aprilie cererea de predare a suspectei, care de atunci a fost arestată provizoriu. Însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului a interzis acum României să o predea pe toată durata procedurilor deschise la CEDO.

Cum pe 7 septembrie expiră cele 180 de zile de arest, Gerikhanova ar urma să fie eliberată. În tot acest timp, fiul ei a ajuns într-un centru de plasament din România, iar apoi în grija unui unchi care este în scaun cu rotile.

Potrivit Amnesty Internațional, care o susține și la Strasbourg, Gerikhanova a fost acuzată de autoritățile ruse că a participat la operațiuni militare în SIRIA alături de teroriștii ISIS, între 2016 și 2018. Însă, spune Amnesty, în toată această perioadă ea era în Ucraina și nu a părăsit teritoriul țării. Procurorii ruși au cerut și celor de la Kiev să o extrădeze, însă ucrainenii, după ce au investigat dosarul, au respins cererea.

Femeia, care și-a pierdut într-un masacru comis de soldații ruși în 2000, este acuzată de săvârşirea infracţiunii de participare la grupare armată ilegală din Codul penal rusesc. Mandatul de arestare a fost emis de un tribunal din Groznâi, capitala Republicii Cecene (parte din Federația Rusă), controlată de Ramzan Kadârov, unul dintre cei mai excentrici complici ai lui Vladimir Putin. De altfel, la proces ea a spus că tot dosarul său este o înscenare a regimului Kadârov și că serviciile de informații ucrainene au confirmat că nu a mers în Siria - dar nu i-a convins pe magistrații suceveni.

Cazul Gerikhanova a atras atenția opiniei publice internaționale și a dus chiar la proteste în fața ambasadelor României de la Viena, Dublin sau Oslo.

Sursa foto: Facebook / Amina Gerikhanova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri