Bugetul a fost prejudiciat in 2010 de catre administratia centrala si locala cu 3,2 miliarde lei prin neincasarea la termen a unor venituri, utilizarea nelegala a fondurilor, salarii acordate fara respectarea legii, personal angajat pe posturi nebugetate si incalcarea normelor achizitiilor publice.

Efectuarea de plati fara documente justificative care sa ateste realitatea si exactitatea sumelor datorate, decontarea unor lucrari de investitii neefectuate de antreprenori, efectuarea de plati peste normele, cotele si baremurile aprobate prin contractele de prestari de servicii, drepturi de deplasare acordate peste baremurile legale, efectuarea necorespunzatoare a controlului fiscal si financiar de stat, neverificarea de catre organele de inspectie fiscala a tuturor obligatiilor datorate bugetelor de catre contribuabili sunt alte cauze identificate de Curtea de Conturi care au prejudiciat bugetul in anul 2010, scrie Mediafax.

"La categoria deficientelor care au generat prejudicii, cele mai frecvente abateri se datoreaza nerespectarii legislatiei privind efectuarea cheltuielilor din fonduri publice, 4.584 cazuri, respectiv 90% din total, situatie care arata ca disciplina financiara in domeniul finantelor publice este frecvent incalcata de responsabilii cu gestionarea fondurilor publice", arata inspectorii Curtii de Conturi.

Ca o caracteristica generala, misiunile de audit public extern si actiunile de control desfasurate de Curtea de Conturi au scos in evidenta "o insuficienta preocupare" din partea entitatilor publice pentru asigurarea acuratetei datelor din situatiile financiare si pentru un management financiar guvernat de buna gestiune economico-financiara, se arata in document.

Primul argument care vine in sustinerea acestei concluzii este acela ca, din 1.534 conturi de executie supuse auditului financiar, doar 63 (4%) au indeplinit conditiile legale pentru a li se acorda certificatul de conformitate.

Curtea de Conturi a constat la Loteria Romana prejudicii de 90 milioane de lei

Curtea de Conturi a constatat la Loteria Romana prejudicii de 89,8 milioane de lei, jumatate din suma provenind dintr-un contract incheiat cu Shelter Security, societatea de paza fiind favorizata in vederea castigarii unei licitatii pentru achizitionarea sistemului de securitate.

"Loteria Romana a favorizat Shelter Security in vederea castigarii licitatiei organizate pentru atribuirea contractului privind achizitionarea sistemului integrat de securitate, prin stabilirea in documentatia de atribuire a unor criterii tehnice restrictive. Cu toate ca oferta prezentata de Shelter Security nu a fost conforma cu documentatia de atribuire, Loteria a desemnat-o castigatoare, incheind contractul in valoare de 45,96 milioane de lei (fara TVA - n.r.)", se arata in raportul Curtii de Conturi pe anul 2010.

Mai mult, produsele, serviciile si aplicatiile software de monitorizare au fost supraevaluate, anumite produse software nu au raspuns functionalitatilor pentru care au fost achizitionate si nu au fost ulterior implementate, se mai spune in document.

"Pe parcursul derularii contractului au fost incheiate doua acte aditionale prin care tarifele de monitorizare si interventie au fost triplate fata de valoarea prevazuta in contract si prin care valoarea contractului a fost suplimentata cu 45% in vederea realizarii unor obiective care nu faceau parte din contract. In aceste conditii, valoarea totala estimata a prejudiciului adus Loteriei a fost in suma de 44,14 milioane de lei", se precizeaza in raport.

Contrar prevederilor contractuale, Shelter a subcontractat serviciile de paza altor societati ceea ce a condus la plata unor servicii de paza ale caror tarife au fost mai mari cu 50% fata de cele practicate pe piata.

De asemenea, prin incalcarea documentatiei de atribuire, Loteria a platit in mod necuvenit un avans de 23,78 milioane de lei, reprezentand 30% din valoarea lucrarilor, soldul la 31 martie 2011 fiind de 3,1 milioane de lei, care trebuie recuperat.

Cu o durata de un an si jumatate, contractul a fost atribuit in ianuarie 2010, potrivit datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro.

Un alt contract care a adus pierderi Loteriei este cel incheiat Form Trade SRL, firma cu actionariat inregistrat in Cipru, valoare prejudiciului insumand 25,2 milioane de lei.

"Loteria a fost prejudiciata cu 25,15 milioane de lei prin administrarea defectuoasa a contractului de comision pentru vanzarea de cartele telefonice incheiat cu Form Trade SRL, respectiv modificarea clauzelor contractuale stabilite initial, a scopului si a naturii juridice a contractului, prin utilizarea si justificarea unor documente ce nu puteau produce efecte juridice", se spune in raport.

In 2008, Loteria a incheiat cu Form Trade un contract de comision pentru vanzarea de cartele telefonice. Potrivit Curtii de Conturi, societatea din Focsani nu avea experienta in domeniu si capacitate financiara pentru derularea acestui contract.

"Ignorandu-se conditiile legale de reprezentare a companiei, au fost modificate clauzele contractuale printr-un proces verbal de negociere care a fost semnat de catre o persoana din cadrul Loteriei care nu avea nicio calitate in acest sens. In conditiile in care acest proces verbal de negociere nu putea sa produca efecte juridice, Loteria a achitat in mod nejustificat si nelegal suma de 25,48 milioane de lei catre Form Trade SRL", se mai spune in document.

Mai mult, desi cartelele telefonice au fost procurate de aproape doi ani, pana la data controlului, Loteria a incasat doar 1,05% din valoarea totala a cartelelor telefonice achizitionate.

"In conditiile in care contractul a fost incheiat pentru obtinerea de venituri, conducerea executiva a Loteriei, cu acordul Consiliului de Administratie, nu a luat masurile legale de recuperare a sumei platite in avans in mod necuvenit si a gasit „solutia” reducerii stocurilor de cartele telefonice prin oferirea acestora ca premii la jocurile loto organizate si prin utilizarea in activitatea proprie, majorandu-se cheltuielile companiei in mod nejustificat si nelegal", se precizeaza in document.

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, Form Trade SRL Focsani are ca domeniu de activitate comertul cu ridicata nespecializat. In 2009 si 2010, societatea nu a transmis situatiile financiare. In 2008, firma nu a inregistrat venituri, iar pierderile au insumat 631 lei, la cheltuieli totale de 631 lei.

Loteria a inregistrat pierderi si dintr-un contract incheiat cu societatea de avocatura Ratiu&Ratiu, prejudiciul constat de Curtea de Conturi totalizand 12,03 milioane de lei.

"Loteria a efectuat plati nejustificate si nelegale catre SCA Ratiu&Ratiu in suma totala de 12,03 milioane de lei urmare administrarii defectuoase a acordurilor cadru incheiate cu aceasta casa de avocatura in perioada 2009-2010. Pe parcursul derularii acordurilor cadru, Loteria a incheiat contracte subsecvente pentru servicii de consultanta de 10,29 milioane de lei, care nu se justificau din punct de vedere al necesitatii, aceste servicii fiind efectuate anterior de catre alte case de avocatura si decontate de Loterie", se mai spune in raport.

Totodata, Loteria a efectuat plati catre societatea de avocatura in suma de 1,11 milioane de lei, reprezentand contravaloarea serviciilor de consultanta ce aveau ca obiect organizarea si redactarea documentatiei aferente procedurilor de achizitii publice, cu toate ca acestea reprezentau atributii ale personalului de specialitate din companiei.

Potrivit Curtii de Conturi, Loteria trebuie sa recupereze suma de 1,21 milioane de lei reprezentand drepturi salariale necuvenite platite unui numar de 40 de directori, in ale caror contracte de mandat au fost prevazute clauze abuzive privind acordarea unor drepturi salariale.

De asemenea, compania a fost obligata sa recupere suma de 3,22 milioane de lei reprezentand diferenta intre preturile de achizitie ale autovehiculelor procurate de Loterie si preturile de vanzare practicate de Radacini Motors SRL la data ofertei.

In raport se spune ca Loteria a favorizat Radacini Motors in vederea castigarii licitatiei organizate pentru atribuirea contractului privind furnizarea de autovehicule in sistem buy back, prin stabilirea in documentatia de atribuire a unor caracteristici tehnice care nu corespundeau tipurilor de autovehicule comercializate pe piata din Romania.

"Singurul participant la licitatie a fost Radacini Motors SRL care, desi a prezentat o oferta neconforma, Loteria a desemnat-o castigatoare si a incheiat contractul pentru achizitionarea a 182 autovehicule in sistem buy back in valoare de 15,72 milioane de lei. Mai mult, preturile de achizitie ale autovehiculelor procurate de la Radacini Motors au fost mai mari decat cele practicate de societate la data ofertei, Loteria fiind prejudiciata cu de 3,22 milioane de lei", se mentioneaza in raport.

Curtea de Conturi a mai recomandat Loteriei sa recupereze suma de 598.000 lei reprezentand remuneratiile platite necuvenit directorilor centrelor de profit in perioada 2009-2010, la care se adauga 23.000 lei reprezentand contravaloarea carburantilor utilizati pentru deplasarile unor angajati in interes personal.

In plus, Loteria trebuie sa recupereze 61.000 lei reprezentand contravaloarea asigurarilor pentru raspundere profesionala pentru directorii executivi din centrala companiei.

In 2010, societatea a avut un numar mediu de 2.806 angajati si a consemnat o cifra de afaceri de 1,1 miliarde de lei, in scadere cu 22,7%, iar profitul net a coborat cu 19,5%, la 121,15 milioane de lei.

Compania este condusa de Gheorghe Benea din februarie 2009, care a inlocuit-o pe Liliana Minca.

Benea a condus Somes Dej, Pehart Tec Petresti si Metalurgica Transilvania Aiud si a fost primar al orasului Dej in perioada ianuarie-iunie 1990, potrivit datelor din CV-ul postat pe pagina web a Loteriei.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri