Noile modificari aduse Codului Fiscal la inceputul anului nu au reusit sa clarifice situatia turbinelor eoliene, care in unele jurisdictii locale sunt taxate precum cladirile, ceea ce descurajeaza investitorii din zona energiei regenerabile, a spus Bogdan Voinescu, directorul departamentului taxe in cadrul TPA Horwath, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

In opinia lui Voinescu, desi sectorul energiei verzi are in continuare un potential bun de crestere si chiar a fost unul dintre domeniile in care investitiile au crescut in Romania pe timp de criza, legislatia fiscala pune piedici investitorilor.

Specialistul TPA Horwath a mentionat ca, in actuala versiune a Codului Fiscal, turbinele eoliene au un statut neclar, nefiind prevazuta clar impozitarea acestora.

Totusi, unele comunitati locale percep taxe locale ca si cum acestea ar fi cladiri, adica un impozit de 1,5% din valoarea contabila a acestora.

"Multe comunitati locale considera aceste turbine eoliene cladiri, in dorinta de a-si spori veniturile la buget. Ca urmare, investitorii nu stiu daca sa isi bugeteze aceste cheltuieli si de aici vine problema, iar Romania pierde investitii din lipsa unei legislatii clare", a explicat Voinescu.

El remarca, de asemenea, costurile foarte mari cu taxele pe care investitorii le suporta la nivel local, procentul de pana la 1,5% din valoarea unei cladiri fiind "imens" si descurajator.

Mai mult, legislatia in vigoare obliga proprietarul sa reevalueze imobilul dupa trei ani, altfel taxa urca la 10-20%, iar daca nu a reevaluat cladirea timp de cinci ani impozitul poate ajunge si la 40%.

Voinescu precizeaza ca, din discutiile avute, reprezentantii Ministerului de Finante sunt de acord ca nu este normal ca turbinele eoliene sa fie taxate precum cladirile, dar aceasta clarificare nu a fost introdusa in recentele modificari la Codul Fiscal.

Totodata, specialistul TPA Horwath subliniaza ca aproape toate modificarile introduse de la 1 ianuarie sunt "cosmetice" si nu de substanta.

"Ne-am dori sa se reia procesul de dialog intre Ministerul de Finante si mediul de afaceri si sa avem o colaborare constructiva. La nivel de politici fiscale ar fi foarte bine ca statul sa isi stabileasca prioritatile", a comentat Voinescu, adaugand totodata ca energia regenerabila poate sa fie una dintre prioritatile de investitii si trebuie sa fie sprijinita si din punct de vedere fiscal.

In opinia lui, singura prevedere introdusa care ajuta intr-o oarecare masura mediul de afaceri este cea referitoare la posibilitatea deducerii a 50% din TVA la achizitia de autovehicule si combustibil.

Pe de alta parte, directorul din cadrul firmei de consultanta fiscala atrage atentia asupra situatiei neobisnuite din fiscalitatea romaneasca rezultata din faptul ca unui contribuabil nu i se acorda prezumtia de nevinovatie.

El da exemplul controalelor efectuate de Fisc, in urma carora sunt negate anumite deductibilitati, iar contribuabilul este cel care trebuie sa faca dovada ca respectivele cheltuieli deductibile sunt facute in interesul business-ului si nu invers, adica Fiscul sa caute dovezi ca nu sunt cheltuieli aferente afacerii.

TPA Horwath este o firma internationala de consultanta, contabilitate si audit, infiintata in Romania in 1998. Firma are in prezent in portofoliu peste 300 clienti, companii locale si internationale active preponderent in sectoare precum constructii, energie, imobiliare, industrie, productie si distributie.

Cifra de afaceri a TPA Horwath Romania s-a cifrat anul trecut la circa 3,3 milioane euro, in crestere cu 14% fata de 2010.

Grupul TPA Horwath, cu sediul central la Viena, isi desfasoara activitatea la nivel local prin cele 11 birouri din Austria, in timp ce la nivel global are 9 birouri in tarile Europei Centrale si de Est: Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Romania.

Reteaua TPA Horwath ofera consultanta clientilor sai in planurile acestora de extindere regionala prin intermediul celor peste 950 de profesionisti, in 10 tari.

TPA Horwath este, de asemenea, membru al retelei Crowe Horwath International, grup aflat in top 10 retele de consultanta in contabilitate la nivel global. Crowe Horwath International include peste 140 de companii independente ce ofera servicii de consultanta si contabilitate, 640 de birouri si 28.000 de profesionisti si angajati in peste 100 de tari din intreaga lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri