Inca de la 1864 antreprenorului i-a fost recunoscut un privilegiu pentru plata pretului construirii sau repararii unui imobil, dar in practica situatiile in care s-a uzitat de acest veritabil drept real sunt considerabil putine, comparativ cu numarul crescut al constructiilor executate in ultimii ani.
Aceasta s-a datorat in principal procedurii destul de anevoioase pe care vechiul Cod Civil o prevedea pentru stabilirea intinderii creantei si constituirea dreptului, pe de o parte si conservarea acestui drept, pe de altă parte. Nucleul in jurul caruia cele doua valente ale acestui privilegiu gravitau era reprezentat de procesele verbale intocmite de experti autorizati si, in cele din urma, de puterea doveditoare a acestora.

Textul din vechiul Cod Civil se referea la faptul ca intre creditori, privilegiile nu produc niciun efect în privinta imobilelor, decat atunci cand ele au fost facute publice. Batalia cea mare era ca antreprenorul sa isi protejeze drepturile in fata tertilor, in special banci finantatoare. Lipsa constanta a aplicarii cu succes a acestui text de lege a determinat necesitatea unor schimbari la nivelul legislatiei, in special cea a publicitatii imobiliare.

Balansul uneori nociv al vidului legislativ coroborat cu texte a caror aplicare nu reusea sa raspunda fidel cerintelor practicii s-a mai stabilizat prin intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, conferind increderea ca premisele unei protectii sporite a antreprenorilor se pot concretiza.

La o prima vedere ar parea ca noul Cod Civil doar a transformat privilegiul antreprenorului in ipoteca legala. Insa, noutatea esentiala este determinata de efectul constitutiv al inscrierilor in cartea funciara, care ar putea juca rolul “asului” din maneca antreprenorului. Odata inscrisa in cartea funciara, aceasta ipoteca legala are efect constitutiv, si nu doar de opozabilitate. Efectul constitutiv contureaza si garanteaza in limitele si sub aspectele enuntate de noul Cod Civil ca antreprenorul nu este un jucator ale carui sanse de castig sunt supuse unor elemente alea, ci un jucator experimentat ale carui arme sunt strans legate de inscrierea dreptului sau in cartea funciara.

Cu toate acestea, avantajele pe care le aduce efectul constitutiv al inscrierilor in cartea funciara isi vor gasi insa aplicabilitatea numai din momentul finalizarii lucrarilor de cadastru la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale.

Autor: Olguta Lazar, asociat senior in cadrul biroului NNDKP de la Cluj-NapocaAboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Legal Business »Setari Cookie-uri