Constructiile realizate fara autorizatie vor putea fi intabulate in cartea funciara daca termenul de prescriptie pentru sanctionarea unei astfel de fapte s-a implinit si daca cladirea intruneste cerintele fundamentale privind calitatea in constructii. Aceasta este una dintre prevederile cheie ale Legii 7/2020 care modifica Legea 50/1991 privind calitatea in constructii, publicata saptamana aceasta in Monitorul Oficial.

"Modificarea legislativa anunta, din punctul nostru de vedere, rezolvarea situatiei juridice pentru o parte semnificativa dintre constructiile din Romania care au fost construite fara autorizatie de construire. Pana acum, pentru orice cladire, mai putin pentru cele edificate inainte de 1 august 2001, care beneficiau de un regim derogatoriu, nu existau prevederi legale care sa permita intabularea in cartea funciara a unei constructii fara autorizatie. Pentru acestea, singurul remediu era procedura intrarii in legalitate care presupune obtinerea unei autorizatii de construire ulterioare edificarii", spune Andrei Vlasin, avocat asociat D&B David si Baias, societatea de avocatura afiliata PwC Romania.

Insa, adauga avocatul, "in luna iunie a anului trecut, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a pus capat unei solutii practicate pe scara larga de proprietarii imobilelor construite fara autorizatie, excluzand orice posibilitate de intabulare in cartea funciara in afara sistemului administrativ de autorizare si receptionare a constructiilor".

Mai precis, "ICCJ a statuat ca, ca «lipsa autorizatiei de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum si lipsa procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor constituie un impediment pentru recunoasterea pe cale judiciara, in cadrul actiunii in constatare, a dreptului de proprietate asupra unei constructii realizate de catre proprietarul terenului, cu materiale proprii (n.n. accesiunea imobiliara artificiala)»".

In opinia sa, este de presupus ca actualele modificari vin sa acopere acest vid legislativ generat de decizia ICCJ si sa simplifice procedura de intabulare a unor astfel de constructii daca a expirat termenul de 3 ani. Potrivit legislatiei in vigoare, executarea de constructii fara autorizatie constituie contraventie sau, dupa caz, infractiune si se pedepseste conform legii. Termenul pana la care organul competent poate aplica sanctiunea este de 3 ani de la data savarsirii faptei.

Citeste si:
Raport optimist al Finanțelor: în 2025 creșterea economică va fi de 5%
Raport optimist al...

Astfel, pentru cladirile construite fara autorizatie de construire, certificatul de atestare/adeverinta privind edificarea constructiei necesare pentru intabularea in cartea funciara a cladirii se pot emite in baza unei expertize tehnice care sa ateste respectarea cerintelor fundamentale aplicabile privind calitatea in constructii, inclusiv cu privire la incadrarea in reglementarile de urbanism aprobate.

Mai precis, expertiza tehnica trebuie sa confirme respectarea cerintelor fundamentale aplicabile privind calitatea in constructii (rezistenta mecanica si stabilitate, securitate la incendiu, igiena, sanatate si mediu inconjurator, siguranta si accesibilitate in exploatare, protectie impotriva zgomotului, economie de energie si izolare termica, utilizare sustenabila a resurselor naturale). De asemenea, constructia trebuie sa respecte reglementarile de urbanism aplicabile.

Citeste si:
Daca nu iti cade blocul in cap si nu arde, pentru stat este suficient
Arhitect: Statul ii ajuta pe...

Prin urmare, de la data intrarii in vigoare a acestei legi, daca termenul de prescriptie de 3 ani s-a implinit, iar expertiza tehnica confirma punctele mentionate mai sus, organul competent este obligat sa emita certificatul de atestare/adeverinta privind edificarea constructiei. In baza acestui document, beneficiarul constructiei poate proceda la intabularea in cartea funciara.

"Sesizam, totusi, ca legiuitorul nu a tratat o situatia deosebit de des intalnita in practica, cand beneficiarul obtine autorizatia de construire, dar, din varii motive, nu efectueaza la timp receptia la terminarea lucrarilor, iar autorizatia de construire si avizele expira, fara vreo posibilitate de prelungire", arata Andrei Vlasin.

Aspecte care necesita clarificare

"Ca o propunere de amendament, consideram deosebit de utila stabilirea unei proceduri simplificate pentru constructiile edificate in baza unei autorizatii de construire valabile, dar pentru care nu s-a mai intocmit procesul verbal de receptie la finalizare lucrarilor. Doar o astfel de reglementare ar asigura un tratament echitabil, atat pentru beneficiarii constructiilor care nu au obtinut autorizatia de construire, cat si pentru cei care au obtinut-o, dar durata lucrarilor a depasit perioada autorizata. Bineinteles, in ambele cazuri trebuie respectate credintele fundamentale privind calitatea in constructii", mai spune reprezentantul D&B David si Baias.

Citeste si:
Viceprimar București: Nu vom mai vedea case de patrimoniu din cauza...
Zona protejată a...

El adauga ca un alt aspect sensibil si care ar putea pune probleme constructorilor este modul de calcul al termenului de prescriptie mentionat mai sus avand in vedere ca pentru inceputul termenului de prescriptie si implinirea termenului de prescriptie exista opinii divergente in doctrina si in practica judiciara.

"Potrivit unei opinii, prescriptia nu incepe sa curga in lipsa procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor. In acest caz, procedura simplificata nu ar mai fi posibila, dat fiind faptul ca in lipsa unei autorizatii de construire nu va putea exista nici un proces-verbal de receptie. A doua opinie considera ca prescriptia curge de la data incetarii lucrarilor de construire, indiferent daca exista sau nu receptie la terminarea lucrarilor. Aceasta a doua interpretare permite aplicarea modificarilor legislative si este posibil sa fi fost avuta in vedere de legiuitor. In lipsa unor prevederi exprese care sa transeze acest aspect, vom putea asista la practici neunitare sau eventuale abuzuri in randul functionarilor insarcinati cu emiterea certificatului de atestare/adeverintei privind edificarea constructiei", arata Andrei Vlasin.

Citeste si:
Românii, sud-africanii și austriecii, marii investitori din...
Românii, sud-africanii și...

In concluzie, "modificarea Legii 50/1991 si instituirea unei proceduri aparent simplificate de intrare in circuitul civil a imobilelor construite fara autorizatie de construire ofera un avantaj constructorilor atata timp cat Legea nr. 7/1996 prevede obligatia intabularii constructiilor in cartea funciara, inainte ca acestea sa fie instrainate sau ipotecate", conchide avocatul.

Sursa foto: Konjushenko Vladimir / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri