Statul arata inca o data ca are o problema cu respectul fata de cetateni si ofera un cadou nesperat dezvoltatorilor de ocazie care au construit ilegal, odata cu publicarea Legii 7/2020 in Monitorul Oficial de saptamana trecuta, ce modifica Legea 50/1991 cu privire la calitatea in constructii. Mai precis, se instituie o procedura extrem de simplificata de intrare in circuitul civil a imobilelor ridicate fara autorizatie de construire, care vor putea fi intabulate in cartea funciara daca termenul de prescriptie pentru sanctionarea unei astfel de fapte s-a implinit si daca cladirea intruneste cateva cerinte, dar fara o singura mentiune a respectarii prevederilor Legii Locuintei nr. 114/1996.

"Legea este noua si probabil ca nu au apucat sa se ocupe de normele metodologice. Dar, potrivit acesteia, constructiile ridicate fara autorizatie, pentru a putea fi intabulate, au nevoie mai nou doar de o expertiza tehnica, fara a mentiona nimic despre planuri. Este o zona gri, care va fi clarificata prin normele metodologice, ori nu va fi clarificata si ma tem ca in normele metodologice va scrie doar de aceasta expertiza. Practic, calitatea spatiilor din interior, ramane oarecum in aer", a declarat arhitectul Radu Negoita pentru wall-street.ro.

Astfel, odata ce s-a scurs termenul de prescriptie de trei ani, se poate emite un certificat de edificare a constructiei care iti va permite sa intabulezi constructia. Singura conditie este sa faci o expertiza tehnica care sa ateste respectarea tuturor cerintelor fundamentale privind calitatea in constructii (inclusiv incadrarea in reglementarile de urbanism): rezistenta si stabilitate, securitatea la incendiu, igiena, sanatate si mediu, siguranta si accesibilitate in exploatare, protectie impotriva zgomotului, economie de energie si izolare termica, utilizarea sustenabila a resurselor naturale, indicatori urbanistici.

Potrivit arhitectului Radu Negoita, nu se regaseste, insa, nici macar o singura mentiune a respectarii prevederilor Legii Locuintei.

"Nu conteaza ca holul are latimea de 50 de centimetri si te strecori ca Indiana Jones sau ca iei masina de spalat in brate cand te scoli de pe toaleta pentru ca n-ai unde sa o pui. Nu conteaza ca nu ai un loc unde sa iti incapa o masa unde sa poti sta jos sa mananci o ciorba. Statul zice ca daca blocul facut fara autorizatie nu iti cade in cap, nu arde si nu iti rupi gatul pe trepte este suficient", subliniaza arhitectul Radu Negoita.

Potrivit legislatiei in vigoare, executarea de constructii fara autorizatie constituie contraventie sau, dupa caz, infractiune si se pedepseste conform legii. Termenul pana la care organul competent poate aplica sanctiunea este de trei ani de la data savarsirii faptei. "Cand un dezvoltator construieste fara autorizatie ne sfideaza pe toti cei care platim taxele. Iar cand statul nu numai ca nu il penalizeaza, dar ii sare in ajutor, e clar ca statul prefera sa stea cu fata la el si cu spatele la noi. Acum este suficient sa stai ascuns cei trei ani si sa astepti expertiza tehnica. Nici macar nu mai conteaza cat de bine sau de prost iese constructia facuta fara autorizatie", mai spune arhitectul.

Mai precis, statul ofera acum, prin Legea 7/2020, un avantaj cui construieste. Aceasta din urma rezolva situatia juridica pentru foarte multe dintre constructiile din Romania, ridicate fara autorizatie de construire, atat timp cat Legea nr. 7/1996 prevede obligatia intabularii constructiilor in cartea funciara, inainte ca acestea sa fie instrainate sau ipotecate.

Pana acum, pentru orice cladire, mai putin pentru cele edificate inainte de 1 august 2001, care beneficiau de un regim derogatoriu, nu existau prevederi legale care sa permita intabularea in cartea funciara a unei constructii fara autorizatie. Pentru acestea, singurul remediu era procedura intrarii in legalitate care presupune obtinerea unei autorizatii de construire ulterioare edificarii.

Dar, Legea 7/2020 a venit in contextul in care in luna iunie a anului trecut, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a pus capat acestei solutii practicate pe scara larga de catre proprietarii imobilelor construite fara autorizatie, excluzand orice posibilitate de intabulare in cartea funciara in afara sistemului administrativ de autorizare si receptionare a constructiilor.

Pe scurt, "ICCJ nu le-a mai dat voie celor care triseaza sa isi poata intabula constructia fara autorizatii de construire si procese verbale de receptie facute la momentul potrivit. Cum ar veni, statul s-a hotarat pana la urma ca intrarea in legalitate nu mai este o solutie: «ai comis-o, ramai cu constructia nefolosita, sa fii sanatos - noi nu te mai intabulam».

Dar, "desi solutia cu intrarea in legalitate de atunci era impefecta, mecanismul se baza pe experienta de santier si frica de dosar penal a celor care construiau. Insa cineva de la Urbanism tot se uita pe proiect. Acum toata procedura aceasta stramba este inlocuita cu un certificat de atestare. Nu am gasit inca ce solutie s-a oferit pentru a evita situatiile in care experienta de locuire a cumparatorului este grav afectata", conchide arhitectul Radu Negoita.

Absolvent al Facultatii de Arhitectura Ion Mincu si Doctor in arhitectura, din 2013, Radu Negoita este autorul Disconfort Residence, primul ghid despre cum sa identifici capcanele din schita apartamentului pe care vrei sa-l cumperi.

Sursa foto: A_Lesik / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri