Grupul austriac Raiffeisen, care detine a patra banca dupa active de pe piata romaneasca, a anuntat toate institutiile romanesti, printr-o notificare de reclamatie, despre intentia de a initia proceduri de arbitraj, in baza unui acord de protejare a investitiilor dintre Romania si Austria semnat in 1996 de Guvernul Vacaroiu, din cauza pierderilor pe care grupul sustine ca le are de suferit din cauza Legii darii in plata.

Raiffeisen a depus la toate institutiile notificarea prin care ameninta ca da statul in judecata pe Legea darii in plata
Documentul, semnat de catre Karl Sevelda, ofiter sef executiv in cadrul Raiffeisen Bank International AG, si Martin Grull, ofiter sef financiar, are data 18 august 2016 si fost transmis catre presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos, ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, ministrul Finantelor, Anca Dragu, presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, si presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, o copie fiind transmisa s ambasadei Austriei la Bucuresti, conform News.ro.

Legea darii in plata, care permite romanilor ce au cumparat locuinte pe credit sa scape de datorii daca cedeaza casele bancilor, a intrat in vigoare in 13 mai, iar Raiffeisen considera ca va inregistra pierderi semnificative din cauza actului normativ.

"Din cauza ca RBI, prin RBRO (subsidiara Raiffeisen bank Romania, n.r.), detine un portofoliu substantial de credite ipotecare afectate, Legea (darii in plata) reduce in mod semnificativ valoarea acestor credite si profitabilitatea lor estimata, si afecteaza in mod negativ baza de capital a RBRO. Aceasta duce la pierderi substantiale pentru investitiile RBI in Romania, in calitatea sa de actionar unic al RBRO", se arata in notificarea transmisa autoritatilor romane.

Recent, Raiffeisen Bank a anuntat ca profitul net din Romania a scazut cu 25% in primele sase luni ale acestui an, pana la 36 milioane euro, in special ca urmare a constituirii de provizioane suplimentare pentru posibile pierderi cauzate de legea darii in plata. Astfel, banca a constituit provizionare de 42,5 milioane euro pentru a acoperi pierderile posibile cauzate de intrarea in vigoare a legii darii in plata.

In notificarea catre autoritati, banca argumenteaza ca Legea darii in plata permite, in practica, persoanei care a luat un credit ipotecar sa il lichideze complet prin transferarea locuintei catre banca, chiar daca valoarea sa se situeaza sub valoarea principalului datoriei restante.

"Aceasta va duce, evident, la o pierdere financiara pentru banca", se arata in notificare.

Banca este nemultumita si de alte prevederi ale legii, care genereaza pierderi creditorilor.

"Deoarece legea se aplica si creditelor ipotecare in derulare, acordate inainte de intrarea in vigoare a Legii (...), Legea produce astfel modificari retroactive unilaterale ale contractelor de credit ipotecar existente, care au fost incheiate in mod corect si legal prin consimtamantul partilor, conform cadrului legislativ romanesc in vigoare la acea data", arata notificarea.

"Legea se aplica chiar si cazurilor in care imobilul ipotecat a fost executat anterior, situatie in care restul datoriei catre banca se stinge fara nicio contraprestatie",mentioneaza grupul Raiffeisen.

Astfel, Raiffeisen anunta ca solicita negocieri cu autoritatile romane in baza articolului 8 al Acordului dintre Republica Austria si Romania privind promovarea si protejarea investitiilor, din 15 mai 1996, intrat in vigoare in 1 iulie 1997.

Articolul 8 la care face referire grupul austriac se refera la "Reglementarea diferendelor referitoare la investitii intre un investitor si o parte contractanta" si prevede ca, "daca un diferend (...) nu poate fi reglementat in mod amiabil in 3 luni de la notificarea scrisa a pretentiilor suficient definite, atunci diferendul va fi supus, la alegerea investitorului", unui tribunal arbitral convenit de comun acord sau la Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii (ICSID), un tribunal de arbitraj de pe langa Banca Mondiala.

ICSID este curtea la care statul roman a pierdut, in decembrie 2013, procesul cu fratii Micula, care sunt cetateni suedezi, intr-un diferend in care acestia au invocat un tratat similar de protejare a investitiilor incheiat intre Romania si Suedia. Insa sentinta ICSID nu este considerata conforma reglementarilor europene, Comisia Europeana considerand, intr-o concluzie preliminara "ca executarea hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013 ar constitui un ajutor de stat nou si incompatibil".

Recent, si grupul kazah KazMunayGas, care detine rafinaria Petromidia, a amenintat ca va da Romania in judecata la tribunalele arbitrale de la Stockholm, bazat pe tratatul Carta Energiei, si la ICSID din cauza sechestrului instituit de catre DIICOT asupra bunurilor companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri