Ministrul Economiei, Constantin Nita, a declarat, joi, ca se asteapta la un proces din partea companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) privind investitia de la Rosia Montana, precizand ca "oricine se poate indrepta in instanta impotriva statului si castiga intr-un asemenea tip de contract".

Constantin Nita a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca se asteapta la un proces in instanta cu investitorul din proiectul minier de la Rosia Montana deoarece "exista un contract valabil" si "oricine se poate indrepta in instanta impotriva statului si castiga intr-un asemenea tip de contract".

"Cu siguranta statul roman va plati. Exista un contract valabil, oricine se poate indrepta in instanta impotriva statului si sa castige intr-un asemenea tip de contract. Prin urmare, ne asteptam la un proces din partea Rosia Montana (RMGC - n.r.)", a spus Nita.

Intrebat ce a dorit sa spuna prin afirmatia "cu siguranta statul roman va plati" si cat ar putea plati statul, Nita si-a nuantat declaratia, spunand ca a vrut sa spuna ca statul va fi dat in judecata. "Nu pot sti eu cu siguranta, depinde ce va stabili instanta. Eu nu sunt instanta. Cu siguranta ne va da in judecata, ca sa fiu mai clar", a spus Nita. Ministrul Economiei a mai spus ca, in cazul unui proces, ministerul va apela la o casa de avocatura deoarece ar putea fi vorba despre un proces international, scrie Mediafax.

"In general, apelam la o casa de avocatura. Fiind un proces, probabil, international, va trebui sa apelam la o casa de avocatura, evident. Dar, sa vedem legea minelor in ce varianta va iesi, sa vedem daca Mediul va da autorizatie. Sunt niste variabile pe care trebuie sa le luam in considerare", a mai spus Nita.

Citeste si:
Șeful City Grill: Nu mă așteptam vreodată să închidem restaurantele
Sărăcia împiedică statul să...

Intrebat daca a avut intalniri si discutii in ultima perioada cu reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation, Constantin Nita a spus ca nu a avut nicio intalnire cu cei de la "Rosia Montana". Ministrul Economiei, Constantin Nita, s-a aflat, joi, intr-o vizita in judetul Alba, mergand la Uzina Mecanica si la Fabrica de armament din Cugir, unde a avut discutii cu managerii si reprezentantii consiliilor de administratie ale celor doua unitati de productie armament si munitie.

Compania canadiana Gabriel Resources pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana, potrivit publicatiei canadiene The Globe and Mail.

Premierul Victor Ponta declara, in 3 mai, ca, daca Gabriel Resources se va indrepta impotriva Romaniei in instanta pentru proiectul Rosia Montana, se va "bate" pentru interesele statului roman, pentru ca nu vrea ca acesta, "in loc sa incaseze redevente si sa aiba locuri de munca", sa plateasca despagubiri.

"Ne vom apara, bineinteles, pentru ca eu nu vreau ca statul roman, atat timp cat sunt eu prim-ministru, nici cat vor fi alti prim-ministri, in loc sa incaseze redevente si sa aiba locuri de munca, sa plateasca despagubiri. Am platit si asa destule despagubiri pentru alte lucruri. Insa, mai mult de atat nu pot sa comentez, mai ales ca inteleg ca va fi vorba de un proces international, si atunci evident eu ma voi bate pentru interesele statului roman", afirma Ponta.

Citeste si:
Kovesi a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român
Kovesi a câștigat procesul la...

Sursa foto: Protest Rosia Montana/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
BREAKING Guvernul reia procedura inscrierii Rosia Montana in UNESCO
Setari Cookie-uri