Platforme de tip ridesharing, ca Uber, Bolt sau Clever, au fraudat bugetul statului, in ultimii patru ani, obtinand venituri ilicite din activitati neautorizate pe teritoriul tarii noastre, iar urgenta unei Ordonante privind transportul alternativ nu se justifica, considera reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania.

Reprezentantii COTAR ii solicita vicepremierului Daniel Suciu sa retraga proiectul de OUG privind transportul alternativ cu masina si sofer, "pentru a nu incalca legislatia si Constitutia Romaniei".

"Daca aceasta Ordonanta de Urgenta se va da, vor fi incalcate legile acestei tari si Constitutia, cu rea intentie. In primul rand, potrivit jurisprudentei CCR, Guvernul nu poate adopta o OUG substituindu-se legiuitorului, prin preluarea unui proiect aflat in dezbateri parlamentare (decizia CCR 1567/18.11.2009-decizia 1431/3.11.2010). Curtea Constitutionala a decis ca angajarea unui proiect prin OUG este neconstitutionala, acelasi proiect fiind in dezbateri in comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor. Ocolirea procedurii de examinare si dezbatere a proiectului de lege si recurgerea la angajarea raspunderii prin OUG asupra acestui proiect nu isi gasesc o motivare. In alta ordine de idei, nu se justifica in niciun fel urgenta, in cazul acestei ordonante. In plus, exista o hotarare a Curtii Europene de Justitie care arata clar faptul ca Uber face transport de persoane si nu "ridesharing". In urma acestei hotarari, niciun stat membru UE nu este obligat sa dea ordonante de urgenta pentru sustinerea acestor entitati", au transmis reprezentantii COTAR, intr-un comunicat.

Conform COTAR, "se pare ca atat Guvernul Romaniei, anumiti oameni politici si organele abilitate ale statutului se prefac acum si uita cum aceste multinationale, "platforme", au eludat legile din Romania timp de patru ani au fraudat bugetul statului, obtinand venituri ilicite din activitati neautorizate pe teritoriul tarii noastre, in detrimentul transportatorilor autorizati".

"Sa intelegem ca aceste firme sunt protejate? De cine? Care sunt oamenii politici, guvernanti sau parlamentari care sustin crearea unui paradis fiscal legalizat in Romania, numai pentru unii? Nu cumva acesta a fost si motivul pentru care timp de 8 ani Legea 38/2003 nu a fost modificata, astfel incat sa prevada sanctiuni pentru cei care refuza cursele, pentru un limbaj neadecvat, pentru ca nu ai o tinuta decenta, pentru nepornirea aparatului fiscal de taxat la inceputul cursei sau pentru negocierea cursei? Asta a fost interesul ca noi sa fim demonizati, facuti in toate felurile prin presa, in articole platite de aceste multinationale, in loc sa modificam legile transportului cu ceea ce este necesar pentru confortul si siguranta cetateanului?", a declarat Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.

Operatorii si transportatorii sustin, totodata, ca acei 30.000 de "parteneri' care raman "fara loc de munca" nu sunt angajati. "Firmele partenere ale Uber, Bolt, Clever etc. nu au niciun angajat sofer cu contract de munca. Intrebarea este de ce ANAF si ITM nu au verificat aceasta situatie pana acum. Statul roman a pierdut in patru ani - numai din taxele care trebuiau platite pentru soferi - circa 6 milioane de euro pe luna", atrag atentia oficialii Confederatiei.

Pe data de 23 mai, Ministerul Transporturilor a publicat, in consultare, proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind reglementarea activitatii de ridesharing. Conform documentului, aplicatiile de transport alternativ trebuie sa fie autorizate de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), autorizatia devenind valabila dupa plata de catre operator a unui tarif de autorizare de 50.000 de lei.

De asemenea, transportul alternativ poate fi intermediat numai de un operator al platformei digitale autorizat in acest sens.

La randul sau, operatorul de transport alternativ va trebui sa obtina o autorizatie pentru transportul alternativ de la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane din judetul sau municipiul Bucuresti, unde isi are sediul sau domiciliul dupa caz. Autorizatia de transport alternativ se elibereaza in maximum 15 zile lucratoare, pentru o perioada de 3 ani, dupa plata de catre operatorul de transport alternativ a unui tarif de 300 de lei. Autorizatia de transport alternativ este netransmisibila.

Autoturismele cu care se efectueaza transport alternativ trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: au maxim 5 locuri, inclusiv locul conducatorului auto; au inspectia tehnica periodica realizata la fiecare 6 luni; la momentul cursei trebuie sa corespunda normelor tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si utilizarea conform destinatiei; detin copia conforma a autorizatiei pentru transportul alternativ.

Conducatorul auto care efectueaza transport alternativ trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ mai multe conditii printre care sa aiba varsta de cel putin 21 de ani si sa detina un certificat de atestare a pregatirii profesionale pentru transportul de persoane in regim de inchiriere eliberat de ARR si sa detina permis de conducere categoria B cu o vechime de cel putin 2 ani.

Recent, Asociatia Coalitia pentru Economie Digitala a depus la Guvern petitia #continuam cu peste 400.000 de semnaturi de sustinere a serviciilor de ridesharing.

"Romanii, soferi si utilizatori, au aratat Guvernului ca isi doresc in continuare un transport urban civilizat. Am demonstrat faptul ca utilizatorii, dar si soferii cu care colaboram sustin reglementarea acestor servicii moderne de transport urban. Ne dorim ca Guvernul Romaniei sa-si onoreze promisiunea facuta chiar de primul ministru si sa adopte in sedinta de Guvern de saptamana aceasta Ordonanta de urgenta care reglementeaza serviciile de mobilitate urbana", a declarat Catalin Codreanu, presedintele Asociatiei Coalitia pentru Economia Digitala.

Citeste si:

    Datele Asociatiei arata ca, anual, serviciile de ride sharing aduc beneficii directe si indirecte de peste un miliard de lei si ofera un loc de munca pentru mai mult de 20.000 de soferi parteneri.

    Sursa foto: Agerpers / Silviu Matei

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Social »



    Setari Cookie-uri