Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a marturisit, in interviul acordat pentru News.ro, ca dupa proiectul Legii vaccinarii a primit multe mesaje care "nu te lasa sa dormi noaptea”, cu „urari de bine” pentru copiii sai, dar ca isi asuma aceasta lege pentru ca are convingerea ca vaccinarea este singura metoda de a preveni bolile grave. Ministrul a vorbit si despre epidemia de rujeola, spunand ca nu vrea ca populatia "sa intre in isteria” ca toata lumea o sa faca aceasta boala si apreciaza ca un gest iresponsabil contraindicarea vaccinarii de catre unii medici de familie care au tendinta de a face medicina la limita cu cea traditionala.

Despre proiectul Legii vaccinarii, ministrul spune ca nu au fost prevazut sanctiuni pentru parintii care refuza vaccinarea, dar in schimb a fost criticat ca a vorbit de o posibila acuzare a parintelui pentru rele tratamente aplicate copilului, daca acesta moare din cauza deciziei parintelui de a nu-l vaccina, in conditiile in care nu a vazut parinti inchisi pentru ca si-au batut copiii, potrivit News.ro.

Florian Bodog mai spune ca vaccinarea este singura metoda de a preveni bolile grave, dar cu toate acestea, nu va fi o vaccinare obligatorie, nici nu vor fi adunati parintii "cu arcanul” sa vina cu copiii la vaccinare si nici politisti care ii vor incatusa pe cei care refuza vaccinarea.

Florian Bodog a mai vorbit si despre notificarile privind retragerea de pe piata a unor medicamente, sustinand ca acestea nu pot fi scoase de pe piata „peste noapte”, ci prevederile actuale obliga producatorul sa le mentina inca un an in distributie, timp in care pacientii au acces la acestea.

Ministrul atentioneaza asupra faptului ca mai grav este ca au iesit de pe piata medicamente generice, una din cauze fiind taxa clawback.

Ministrul atentioneaza ca exista companii distribuitoare care exporta din Romania mai mult de 90% dintre produsele pe care le iau de la importatori, iar unele firme cumpara medicamente din mai multe farmacii si apoi le exporta.

Citeste mai jos interviul cu ministrul Sanatatii, Florian Bodog:

Medicamentele pentru care se cere retragerea de pe piata nu dispar peste noapte, trebuie mentinute in distributie inca un an de la notificare

Reporter: Sunteti ministrul care a vorbit pentru prima data public despre criza din sistemul sanitar, cu accent pe vaccinuri. Dar sa vedem, mai intai, care este situatia medicamentelor. Exista o notificare la Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale de retragere a autorizatiei de punere pe piata (APP) pentru 11 medicamente. Care este situatia astazi? Ce puteti face pentru ca pacientii sa nu mai aiba grija zilei de maine in ceea ce priveste medicamentele?

Bodog: Intr-adevar, exista recent pe site-ul ANMDM notificari privind retragerea APP pentru anumite medicamente. Acestea practic nu vor fi retrase peste noapte. Conform legii, au obligatia sa le mai pastreze un an, deci pacientii vor avea acces la acele medicamente. De anul trecut pana acum, peste 500-600 de medicamente fost retrase de pe piata, dar ele au alternativa terapeutica, adica fie un generic, fie alta firma care livreaza pe piata romanesca. Si intre acestea 11 exista alternativa pentru unele dintre ele. Exista un calmant de care au nevoie pacientii oncologici si care nu are corespondent. Joi am cerut public Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) sa aiba o decizie fata de aceasta situatie, pentru ca, stiti, continuu am avut consultari cu producatorii. Suntem din nou in revizuirea ordinului de calcul de pret al medicamentului. Urmaresc personal, zilnic, acest subiect. Voi lua deciziile cele mai bune pentru ca pacientii sa nu ramana fara medicamente.

Bodog: Ceea ce am constatat, exista si o atitudine orecum incorecta din partea firmelor de medicamente, care solicita sa retraga medicamente de pe piata, incercand sa forteze mana Ministerului de a creste preturile. Nu este o inventie romanesca scaderea preturilor, este o politica la nivelul Comisiei Europene de a creste accesul pacientilor la tratament. Pe de alta parte, Ministerul nu a luat aceasta decizie de a ieftini pretul la medicamente fara a oferi, sa spunem, o «compensatie» pentru industria farma. Pentru ca, asa cum stiti, lista de medicamente compensate a fost actualizata de trei sau de patru ori, ultima a fost joi, in care am introdus medicamentele pentru pacientii cu transplant si hepatita C, am introdus medicamente pentru cardiologie si pentru boli rare. Sunt molecule noi, care pana acum nu au fost introduse pe piata romanesca. Deci, pe de o parte, noi incercam sa crestem accesul pacientilor la terapiile deja existente, dar aducem si terapii noi. Si sunt determinat sa urmaresc si sa iau masuri imediat in momentul in care apare o astfel de criza. Nu vreau ca in mandatul meu sa am o alta criza decat cea a vaccinurilor, pe care sunt in curs de a o gestiona, sa spun, pentru ca nu as putea sa spun ca o rezolv.

Grav este ca au iesit de pe piata si medicamente generice, una din cauze fiind taxa clawback

Reporter: Sunt 500-600 de medicamente care acum lipsesc de pe piata.

Bodog: Nu, sunt 500-600 de medicamente pentru care s-au facut solicitari sa iasa de pe piata, iar foarte multe au fost inlocuite cu medicamente generice. Ceea ce este grav este ca au iesit si medicamente generice de pe piata, si asta am discutat si cu primul-ministru. Una din cauze este taxa clawback, pentru ca, pentru medicamentele generice care intra de novo pe piata, este impovaratoare, iar producatorii romani si producatorii de generice se plang de acest lucru. In prezent, este o analiza la Ministerul Finantelor, dupa cum stiti, taxa clawback nu o face Ministerul Sanatatii, dar lucram impreuna.

Reporter: In acest moment, daca discutam despre o criza a medicamentelor, va rog sa spuneti cate medicamente oncologice lipsesc, cinci, doua?

Citeste si:

    Bodog: In acest moment, pot spune ca, in oncologie, nu suntem descoperiti. Avem medicamente oncologice de care avem nevoie pentru protocoalele noastre. Exista cateva molecule care nu au ajuns inca pe piata, pe procedura de nevoi speciale, insa sunt in curs de a ajunge. Practic, este un cerc care se invarte tot timpul si trebuie urmarit indeaproape, pentru ca daca nu suntem informati, nu putem nici sa reactionam. Si atunci, am luat aceasta decizie ca ANMDM sa ma informeze, spitalele ma informeaza permanent cu privire la stocuri, cu privire la eventuala posibilitate ca aceste medicamente sa nu existe pe stoc, chiar daca exista in piata.

    Reporter: Punctez din nou. Acele notificari de pe site-ul ANMDM, de retragerea a acordului de punere pe piata, nu inseamna ca medicamentele au si disparut, ci doar atentioneaza ca vor diparea?

    Citeste si:

      Bodog: Este o notificare prin care notifica ANMDM despre intentia de retragere a acordului de punere pe piata. Dar, conform legii, ei trebuie sa pastreze acest produs pe piata timp de un an.

      Blocarea exporturilor paralele va asigura accesul permanent la tratamente si va permite verificarea consumului

      Reporter: Ati notificat Comisia Europeana pentru blocarea exporturilor paralele. Producatorii au spus ca este o masura binevenita, dar de scurta durata si daca nu veti rezolva cauza, respectiv pretul mic la inovative si taxa clawback pentru generice, criza se va adanci. Puteti interveni asupra preturilor?

      Bodog: Pentru preturi, fiecare companie a depus un dosar. Preturile nu sunt inca stabilite, la preturi se lucreaza in momentul de fata. Notificarea se face prin Ministerul Economiei, dar pentru a obtine avizul Comisiei Europene, voi solicita si interventia Organizatiei Mondiale a Sanatatii in aceasta situatie, voi justifica, in primul rand, prin solicitarile pe care le avem din partea farmaciilor, cu privire la unele medicamente cu care se aprovizioneaza foarte greu sau care chiar lipsesc, dar despre care noi avem informatii ca intra in Romania si ies pe un alt circuit decat pentru pacientul roman, chiar daca exista un ordin de ministru care obliga distribuitorii sa aiba un stoc de o luna, in asa fel incat pacientul roman sa nu aiba de suferit. Insa, in acelasi timp, voi solicita, pe langa toate justificarile legale, pe care trebuie sa le prezint CE, blocarea acestui export, pentru a putea efectua si o analiza. La momentul de fata, nu exista date concrete cu privire la consumul anual de medicamente in Romania. Putem sa spunem doar ca, prin Casa de Asigurari, se deconteaza un anume volum. Dar sunt anume medicamente pe care pacientii si le cumpara direct de la farmacie, medicamente prescrise pe lista necompensata. Dupa ce avem o cantitate clar definita de medicamente, atunci putem sa cerem importatorilor si distribuitorilor aceasta, ca acea cantitate sa fie acoperita in fiecare an in Romania. Si, practic, daca CE imi va da acesta aprobare de a bloca exportul, am acest instrument de a masura exact care este consumul de medicamente in Romania, plus/ minus, dar, oricum, as putea avea o mult mai buna acoperire pentru pacientii romani.

      Daca facem o suma a exporturilor, exista si circuite paralele care nu se raporteaza la Agentia Nationala a Medicamentului, firme care duc medicamentele pe alte circuite. Nu se raporteaza la ANMDM exportul paralel. Plus ca exista lanturi, care se duc, cumpara medicamente din mai multe farmacii si apoi le exporta. Este destul de greu de apreciat consumul real. Daca am bloca pentru un an exportul intracomunitar si, luand aceste masuri pe care le dorim, clawback diferentiat, sa umblam la anumiti indicatori financiari care afecteaza si inovativele.

      Reporter: Aveti un mesaj pentru pacienti? Pacientii care se tem de lipsa medicamentelor sau care nu gasesc medicamente, care aud tot felul de stiri ca au plecat la export?

      Bodog: Dau un exemplu: la inceputul acestui an a fost o criza a Rivotrilului (medicament pentru epilepsie, n.r.), o criza pe care am mostenit-o de anul trecut si am promis ca o voi rezolva. Este adevarat ca nu am reusit sa aduc Rivotrilul in cate zile am spus, dar l-am adus, iar in momentul acesta este pe piata, in ambele concentratii, si pentru copii, si pentru adulti. In acelasi timp, am obtinut de la firma producatoare o cantitate de Rivotril pentru copii, care va fi distribuita doar spitalelor, la un pret care nu are nicio concurenta. Este o cantitate de Rivotril care va intra aproape ca o donatie, deci pretul este extrem de mic. Si va intra doar la spitalele pentru copii. Chiar ieri am repartizat solicitarea din partea companiei, pentru ca spitalele carora le trimitem acest Rivotril pentru copii sa fie identificate de catre comisie. Specialistii spun ca acest medicament nu este absolut necesar, insa eu stiu din experienta mea ca, daca sunt obisnuit sa iau Algocalmin, este destul de greu sa schimb si sa iau un alt medicament care nu are aceeasi compozitie. Dar daca iau, in loc de Algocalmin, Nurofen, va fi destul de greu, mai ales daca am 70 de ani sau daca sunt parinte si am un copil care are acest tratament. Am pornit de la acest caz particular pentru a evidentia faptul ca ma implic personal si pentru ca cunosc toate aceste probleme. Si vreau sa asigur pacientii romani ca, in continuare, pentru orice medicament care va disparea de pe piata, ma voi implica personal. Am cerut secretarilor de stat si directorului ANMDM sa fiu informat cu absolut fiecare pas care se intampla, iar acolo unde intervin blocaje, intervin eu.

      Nu putem sa privam un copil de vaccinare, pentru ca este singura metoda de a preveni bolile grave

      Reporter: Exista o a doua problema, mult discutata in aceste zile, tot medicament, dar vaccin. Au fost foarte multe discutii in legatura cu vaccinurile si ceea ce este foarte interesant, poate, este faptul ca reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, directorul regional, a spus ca „problema imunizarii poate fi rezolvata prin instituirea prin lege a obligativitatii vaccinarii pentru a putea intra in scoala. Acest lucru exista in multe tari din Europa. Totodata, si premierul sustine, poate mai voalat, dar sustine acelasi lucru, ca parintii ar trebui sa aleaga ce doresc pentru copiii lor, dar sa tina cont ca intra intr-o comunitate. Dumneavoastra, ca ministru al Sanatatii, ati putea transmite un mesaj ferm, prin care sa asumati, la fel ca reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ca trebuie sa vaccinam copiii, sa nu poata sa intre in scoala daca nu sunt imunizati?

      Bodog: As transmite acest mesaj, doar ca in Romania exista un drept la educatie si cred ca nu putem sa privam un copil de educatie. Asa cum cred, cu toata taria, ca nu putem sa privam un copil de vaccinare. Joi, doamna director regional a spus ca cel mai de pret cadou pe care il putem fac copilului nostru este imunitatea, si o facem prin mai multe procedee: alaptandu-l la san, vaccinandu-l. Eu vreau sa vorbesc ca si parinte: am doua fete, amandoua sunt vaccinate, au fost amandoua la conferinta joi si au stat de la inceput pana la sfarsit. Si cred ca fiecare parinte responsabil ar trebui sa-si vaccineze copiii. Asta cred eu. Respect decizia parintilor care nu doresc sa-si vaccineze copiii, dar cred ca trebuie sa-si asume aceasta responsabilitate.

      In ceea ce priveste copiii care au anumite probleme, care au anumite sensibilitati, care au anumite afectiuni, care contraindica vaccinarea, joi, in conferinta, una dintre vorbitoare a prezentat o statistica cu privire la vaccinare. Si am vazut ca sunt judete in care mai multe de 30 la suta dintre copii nu au fost vaccinati din cauza starii clinice. Asta inseamna ca, la momentul respectiv, nu s-a putut face vaccinarea. Deci nu facem vaccinare cu forta, nu adunam copiii cu arcanul sau parintii cu arcanul ca sa-si aduca copiii la vaccinare. Copiii, cand vin la vaccinare, sunt consultati de catre medicul de familie. Medicul de familie cunoaste istoricul copilului, in anumite situatii poate contraindica sau amana vaccinarea. Procesul de vaccinare nu este un proces de a constrange pe cineva. Copilul vine, este investigat, este consultat, se recomanda vaccinul, copilul poate sa refuze, poate sa puna intrebari. Si aceasta lege, care a adus atatea controverse, este pusa in dezbatere publica tocmai pentru a da posibilitatea sa fie perfectionata, adusa la un nivel. Mie mi-ar placea sa fie unanim acceptata. Dar daca majoritatea populatiei Romaniei accepta forma de lege care va iesi - si eu cred ca va iesi o lege buna -, atunci vom avea grupuri tehnice de lucru la fiecare judet, care vor putea informa parintii, care vor discuta cu parintii, nu vom avea politisti care vor incatusa parintii, asa cum a aparut in media. Stiu, aceste lucruri se vand, sunt stiri, dar cred cu tarie ca mass-media trebuie sa fie alaturi de Ministerul Sanatatii. Nu alaturi de mine, nu conteaza cine este ministrul Sanatatii. Eu mi-am asumat acest lucru, de a scoate legea in dezbatere publica, mi-am asumat tot ceea ce primesc prin mesaje si pe Facebook si pe toate canalele posibile. Mi-am asumat si imi asum acest lucru, pentru ca eu cred cu tarie ca singura metoda de a preveni aceste boli grave este vaccinarea. Si cred ca este important ca toti copiii Romaniei sa aiba acces la vaccin. Nu am pus in dezbatere mai devreme legea pentru ca stiam de problema cu stocurile. Am mostenit-o, incerc sa o rezolv, sunt in curs de a rezolva o situatie de criza pe care am spus ca o gestionez cu toata atentia.

      Sunt medici de familie care au tendinta de a contraindica vaccinul impotriva rujeolei, ceea ce este un gest iresponsabil

      Bodog: Vreau sa va spun ca am avut mai multe discutii pe acesta tema cu doamna director regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Este o vizita la cel mai inalt nivel facuta in Romania, nu a mai fost o vizita de acest nivel de multi ani. Am solicitat sa aducem in Romania vaccin pe orice forma. Acum a promis ca se va ocupa personal sa discute cu companiile mari, cu conducerea lor la nivel mondial, sa aduca in Romania vaccin ROR, pentru rujeola, pentru ca putem opri aceasta epidemie. Nu vreau ca populatia Romaniei sa intre in isterie ca toata lumea o sa faca rujeola. Nu despre asta este vorba, avem focare, stim unde sunt aceste focare, este foarte important sa facem vaccinare in focar. In acelasi timp, parintii care au copii care ajung la varsta de un an trebuie sa-i vaccineze si trebuie sa respecte indicatiile medicilor de familie.

      Eu stiu ca exista medici de familie care au aceasta tendinta, oarecum novativa, de a face un fel de medicina de familie la limita cu medicina traditionala si oarecum a contraindica vaccinul, dar cred ca este un gest absolut iresponsabil si cred ca trebuie sa avem incredere in valorile cercetarii medicale.

      Vaccinurile care se vand pe piata romanesca sunt vaccinuri aprobate la nivel european. Eu am gasit ROR produs de o companie europeana, dar facut in India. Acest vaccin avea o componenta care nu este permisa pe piata europeana. Si atunci, desi sunt in plina epidemie, pentru mine conteaza foarte mult ca siguranta copiilor romani sa fie identica cu siguranta de care beneficiaza orice copil european. Nu facem experiente, aducem doar vaccinuri care sunt autorizate, care nu au componenta care este interzisa pe piata romanesca. Cu toate ca sunt multe vaccinuri care sunt dovedite ca sunt bune si nu dau reactii adverse, eu respect legislatia europeana si nu voi face niciun rabat de la acest lucru. Practic, copiii romani nu vor beneficia decat de vaccinuri care sunt autorizate in Europa.

      Nu am prevazut sanctiuni pentru parintii care refuza vaccinarea

      Reporter: Nu sunt prevazute in proiect aceste solutii, nu s-a gandit nimeni la ele?

      Bodog: Partea de asumare a rectiilor adverse este prevazuta. Deci, practic, in proiect sunt prevazute responsabilitati atat pentru Ministerul Sanatatii, cat si pentru statul roman, cat si pentru Directiile de Sanatate Publica, cat si pentru parinti. Am spus ca sunt prevazute responsabilitati pentru toti actorii din sistem si nu am o problema sa asum ceea ce este de asumat pentru Ministerul Sanatatii. Si voi asuma, nu fug de responsabilitate, nu doresc ca cineva sa ma arate cu degetul. Nu am prevazut sanctiuni pentru parintii care refuza vaccinarea, desi am fost acuzat ca am vorbit de rele tratamente aplicate minorului. Dar nu am vazut parinte care sa intre la puscarie pentru ca si-a batut copilul. Nimeni nu-i absurd. Dar, eu cred ca, in urma discutiilor publice, au venit foarte multe sugestii, unele fanteziste, unele fara niciun suport, altele foarte documentate. Va fi dezbatere publica. Daca ma iau dupa cate scrisori am primit, cred ca ar trebui sa inchiriez Sala Palatului, ma astept sa avem o audienta foarte mare. Voi fi acolo si vom fi acolo toata echipa. Cunosc foarte bine legea, toate procesele legate de vaccinare si o serie de detalii tehnice. Nu vreau o activitate bifata. Legea va merge apoi in Parlament. Imi doresc o lege perfecta, o lege supla, nu o lege incarcata, nu o lege interpretabila. O lege foarte clara, o lege care sa stabilesca si drepturi, si obligatii pentru toti actorii din sistem.

      Reporter: Va amintiti unul dintre cele mai hilare mesaje primite legate de vaccinare?

      Bodog: Mi-a transmis cineva o poza in care in partea de sus era un laborator de cercetare si scria «laborator de vaccinologie - 200 de ani de cercetare», dedesubt era «laborator de antivaccinologie - 200 de minute pe Facebook». Am fost tentat sa pun pe site, dar am considerat ca trebuie sa pastrez un ton foarte serios, profesionist si academic. Dar cele mai multe mesaje nu au avut un ton hilar, ci au fost din categoria care nu te lasa sa dormi noaptea, cu urari de bine pentru mine, pentru copii, or copiii nu au nicio vina in toate astea. Daca cineva are vreo vina cu privire la scoaterea in dezbatere a acestei legi, atunci eu sunt responsabil, eu am decis sa fie pusa in dezbatere publica. Cred ca este un moment crucial pentru Romania, un moment in care sa luam decizii foarte clare pentru viitor. Nu cred ca ne dorim ca in viitor sa avem o epidemie de alta boala. Cred ca aceste voci de pseudo-specialisti, lideri erijati ai anivaccinismului, trebuie ascultate, dar nu luate in seama.

      Reporter: Deci care este mesajul dumneavostra pentru vaccinare?

      Bodog: Vaccinarea este o problema de sanatate publica. Vaccinarea salveaza vieti!

      Citeste si: Traian Basescu, despre criza vaccinurilor: Mor copii; nimeni nu e acuzat de abuz in serviciu

      Sursa foto: Agerpres / Angelo Brezoianu

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri