4 Aprilie 2012

Primele reactii ale consultantilor fiscali: Majorarea pragului pentru TVA va reduce evaziunea si va ajuta micii comercianti



Majorarea pragului de inregistrare in scop de TVA de la 35.000 euro la 50.000 euro va reduce evaziunea fiscala si va oferi o gura de oxigen companiilor care lucreaza direct cu publicul larg, sunt de parere expertii in fiscalitate consultati de Wall-Street.ro.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, la solicitarea Romaniei, cresterea de la 35.000 euro la 50.000 euro a pragului cifrei de afaceri sau al veniturilor peste care firmele locale sunt obligate sa plateasca TVA.

Mai exact, hotararea Consiliului vizeaza un plafon de 65.000 de euro, dar la un curs de schimb de 3,3 lei/euro, valabil la data aderarii Romaniei la UE. In prezent, un euro este cotat la 4,37 lei, astfel ca valoarea practica a plafonului este de circa 50.000 de euro.

Avocatul Gabriel Biris (foto stanga) spune ca prin aceasta masura se vrea reducerea numarului de platitori de TVA, in conditiile in care 95% din veniturile la buget sunt generate de 15% din companii.

„Masura va conduce, totodata, la reducerea evaziunii fiscale. Firmele care au o cifra de afaceri sub pragul de 50.000 de euro vor plati TVA, dar nu vor mai putea sa-l colecteze sau sa il deduca”, a preciat Biris, cofondator al casei de avocatura Biris-Goran.

Decizia cresterii pragului de inregistrare in scop de TVA a fost adoptata la 26 martie si publicata la sfarsitul saptamanii trecute in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Masura intra in vigoare la data publicarii in Jurnalul Oficial si este valabila pana la finele anului 2014 sau pana la implementarea unei noi directive europene privind plafoanele de cifra de afaceri sub care firmele pot fi exceptate de la plata TVA, se spune in document.

Dan Schwartz (foto dreapta), managing partner al RSMScot, a mentionat ca masura reprezinta o schimbare pozitiva pentru companiile mici, care vor putea opta pentru plata taxei pe valoarea adaugata (TVA).

„Optiunea se va face in functie de natura companiei, daca business-ul pe care il desfasori iti ofera un avantaj. Firmele care lucreaza direct cu publicul larg prefera sa nu fie platitoare de TVA, pentru ca pot oferi un pret de vanzare mai mic”, a completat Schwartz.

Astfel, majorarea pragului de inregistrare in scop de TVA ar putea conduce la o scadere a preturilor practicate de unii comercianti, dar in conditiile in care piata va permite acest lucru.

Intentia Guvernului de a solicita UE cresterea acestui plafon a fost inclusa inca de la sfarsitul anului 2010 in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.



Citeste si