Consiliul Uniunii Europene a aprobat, la solicitarea Romaniei, cresterea de la 35.000 euro la 50.000 euro a pragului cifrei de afaceri sau al veniturilor peste care firmele locale sunt obligate sa plateasca TVA, informeaza Mediafax.
UPDATE: Citeste primele reactii ale consultantilor fiscali contactati de wall-street.ro privind aceasta decizie.

Decizia a fost adoptata la 26 martie si publicata la sfarsitul saptamanii trecute in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Hotararea Consiliului vizeaza un plafon de 65.000 de euro la cursul de schimb valutar de la data aderarii Romaniei la UE (aproximativ 3,3 lei pentru un euro), astfel ca valoarea practica a plafonului la rata actuala de schimb (4,37 lei/euro) este de circa 50.000 de euro.

Masura intra in vigoare la data publicarii in Jurnalul Oficial si este valabila pana la finele anului 2014 sau pana la implementarea unei noi directive europene privind plafoanele de cifra de afaceri sub care firmele pot fi exceptate de la plata TVA, se spune in document.

Solicitarea Romaniei a fost avizata in ianuarie de Comisia Europeana si inaintata ulterior Consiliului.

Intentia Guvernului de a solicita UE cresterea acestui plafon a fost inclusa inca de la sfarsitul anului 2010 in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. In document era mentionat ca, odata cu aceasta modificare, Ministerul Finantelor va introduce si un sistem simplificat de taxare pentru firmele cu afaceri sub plafonul de 50.000 euro.

Cresterea plafonului de TVA a fost preluata ulterior si in alte scrisori de intentie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri