Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania ar putea inregistra o crestere modrata in acest an, dupa ce in 2011 valoarea tranzactiilor a scazut cu circa 25%, a spus Horea Popescu, partener in cadrul CMS Romania Cameron McKenna.
Popescu crede ca in acest an putem vorbi intr-o oarecare masura de entuziasm pe piata de fuziuni si achizitii, in Romania, dar nu puem anticipa daca tranzactiile se vor concretiza, intrucat sunt multe incertitudini la mijloc.

Dupa cum remarca avocatii de la CMS, in 2012 statul ar putea fi cel mai important jucator in piata de M&A, daca privatizarile anuntate vor fi incheiate cu succes.

Potrivit lui Gabriel Sidere, partner CMS Romania, va exista interes din partea investitorilor strategici in special pentru privatizarile din sectorul energetic (petrol, gaze, energie electrica).

Desi multe privatizari programate in acest an sunt puse inca sub semnul intrebarii, daca statul va reusi sa vanda participatiile minoritare la Romgaz, Nuclearelectrica si Petrom, valoarea pietei de M&A va depasi cu siguranta nivelul de anul trecut, intrucat cele trei deal-uri vor totaliza peste un miliard de euro.

De asemenea, statul roman si-a propus si privatizarea Tarom, Hidroelectrica, Oltchim sau a centralelor termo-electrice Turceni si Rovinari.

"In cazul privatizarilor, daca o companie are valoare, vor aparea cu siguranta investitori care sa ofere un pret corect. Chiar daca acum nu suntem intr-o piata de boom, se poate obtine un pret bun", a spus John Fitzpatrick, partener in cadrul CMS Romania.

Fitzpatrick s-a declarat foarte optimist in ceea ce priveste potentialul de crestere al pietei de fuziuni si achizitii din Romania, fiind printre cele mai bune piete din regiune.

Avocatii de la CMS considera ca sectoarele vizate de achizitii in 2012 vor fi in continuare energia, manufactura, agicultura, media si telecomunicatiile si real estate-ul, desi acesta din urma va fi legat de sectorul energetic si de restructurarile bancare.

In ceea ce priveste 2011, desi cifrele pietei M&A nu arata deloc bine, valoara tranzactiilor coborand cu 25%, la 1,26 miliarde euro, iar numarul de tranzactii a scazut cu 27%, la 162, productivitatea avocatilor a crescut semnificativ.

"Gradul de utilizare al avocatilor care lucreaza in piata de fuziuni si achizitii a crescut anul trecut cu 30-35%. Ca urmare, fata de 2010, anul trecut putem sa spunem ca a fost un an bun" a spus Gabriel Sidere.

El a adaugat ca pentru 2012 cel mai important pentru sanatatea pietei de M&A va fi cresterea numarului de tranzactii.

Pe baza acestei cresteri de utilizare, CMS Romania a angajat doar in ultimele 6 luni 20 de avocati asociati, in tot acest timp parasind firma doar 2-3 avocati.

Graficul de mai jos arata evolutia pietei de fuziuni si achizitii pe parcursul crizei financiare.In ceea ce priveste cele mai mari tranzactii din 2011, achizitia pachetelor minoritare detinute de SIF-ui la Banca Comerciala Romana de catre banca mama, Erste Group, ocupa prima prima pozitie in top, cu o valoare de 514 milioane euro, porivit studiului realizat de CMS Romania si DealWatch.

Tabelul de mai jos arata primele zece deal-uri ca valoare de anul trecut.Pe de alta parte, la nivelul Europei emergente, piata de fuziuni si achizitii a inregistrat o usoara revenire in 2011 in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, de la 3.375 miliarde euro, la 3.792 miliarde euro.

Numarul de tranzactii, in schimb, s-a mentinut la aproximativ acelasi nivel fata de 2010, de 150.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri