Piata de fuziuni si achizitii din Romania s-a ridicat la 889 milioane euro in al doilea trimestru al anului, mai mult decat dublu fata de trimestrul precedent, potrivit unei analize realizate de Deloitte Romania. Desi, comparativ cu al doilea trimestru din 2016, anul acesta a avut loc o tranzactie in plus, valoarea a crescut de 3 ori.

“Am asistat la un trimestru foarte bun in piata de fuziuni si achizitii din Romania, in linie cu asteptarile, determinat de contextul macroeconomic favorabil si de rezultatele solide inregistrate de companiile romanesti. Vedem efervescenta in multe sectoare de activitate, in principal in servicii financiare, retail si bunuri de larg consum, sanatate, industrial. In continuare ne asteptam ca in piata de M&A, activitatea sa se mentina intr-un ritm sustinut si in perioada urmatoare”, a spus Ioana Filipescu, partener consultanta in fuziuni si achizitii Deloitte Romania.

Valoarea medie a unei tranzactiii in acest trimestru a fost de 68 milioane euro, datorita impactului deosebit de mare al celor trei tranzactii din top. In urma analizei tranzactiilor a caror valoare nu a fost dezvaluita sau estimata public, estimarea Deloitte cu privire la piata totala de M&A in trimestrul II 2017 se situeaza in intervalul 950 milioane – 1 miliard euro.

Top 3 tranzactii in trimestrul al doilea

Cea mai mare tranzactie a trimestrului, care a influentat semnificativ datele, dar nu a atins dimensiunea necesara pentru a fi clasificata ca megatranzactie, a fost tranzactia de 401 milioane euro prin care Enel a achizitionat pachete de cate 13,6% in E-Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, in urma finalizarii arbitrajului international privind privatizarea Electrica Muntenia Sud.

A doua tranzactie ca importanta a fost anuntul achizitiei cladirilor de birouri AFI Park de catre Dedeman, cu o valoare totala estimata de 164 milioane euro. Topul tranzactiilor este incheiat de vanzarea a 50% din proprietatile Iulius Holding catre Atterbury Romania. Potrivit estimarilor Deloitte, valoarea acestei tranzactii este in jurul a 150 milioane de euro, pe baza valorii estimate a activelor de 300 milioane euro.

Cumulat, in prima jumatate a anului, piata de M&A din Romania a atins valoarea de 1,28 miliarde euro, nivel dublu comparativ cu primul semestru din 2016. In acest an au fost anuntate 49 de tranzactii fata de 38 in primele sase luni din 2016.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri