Codul fiscal a fost modificat printr-o ordonanta de urgenta pentru a implementa deciziile Curtii Constitutionale care vizeaza plata contributiilor la asigurarile sociale de sanatate (CASS) la veniturile mai mari de 740 lei.
Pana la decizia luata de Curtea Constitutionala, pusa in practic de Guvernul Ponta, baza de calcul a contributiei la asigurarile sociale de sanatate in cazul pensiilor ce depaseau 740 lei o reprezenta tot venitul.

Persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a retinut, de la 1 ianuarie 2011, o cota de 5,5% drept contributii de sanatate.

Ulterior, Curtea Constitutionala a constatat insa ca procentul de 5,5 trebuie aplicat numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 lei.

Ca urmare, OUG nr. 15/2012 a modificat in Codul Fiscal articolul care intra sub incidenta deciziei Curtii Constitutionale.

"Pentru persoanele cu venituri din pensii care depasesc 740 lei, prevazute la art. 2933 lit. f) pct. 4 si 5, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta numai partea de venit care depaseste nivelul de 740 lei”, potrivit articolului din lege.

OUG nr. 15/2012 precizeaza ca noua reglementare privind baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru pensiile care depasesc 740 lei se aplica incepand cu veniturile din pensii aferente lunii mai 2012.

In sedinta de marti, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a oprit incasarea de catre stat a cotei de asigurari de sanatate pentru pensii mai mari de 740 lei, perceputa pana in prezent peste limita legala, urmand ca pensionarii sa primeasca inapoi acesti bani, in 16 transe lunare, incepand cu luna iunie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri