Notificarea autoritatii competente in cazul incalcarii de securitate a datelor

Modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice era asteptata de mult timp.


Inca din 2009 fusesera aduse unele modificari la Directiva 2002/58/CE privind prelucrarea datelor personale si protejarea confidentialitatii in sectorul comunicatiilor publice. Termenul de transpunere a respectivelor modificari in legislatia interna era 25 mai 2011.

Abia in luna aprilie a acestui an, respectivele prevederi cerute de Directiva 2002/58/CE au fost incluse in legislatia romaneasca.

Printre aceste prevederi, legea introduce obligatia de notificare, fara intarziere, a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (,,ANSPDCP”) cu privire la orice incalcare a securitatii datelor cu caracter personal.

Respectiva obligatie de notificare este in sarcina furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului. Pana la modificarea recenta a Legii nr. 506/2004, in caz de incalcare a securitatii datelor, exista obligatia respectivilor furnizori de a informa doar abonatii, nu si ANSPDCP.

Legea, in forma ei actuala, precizeaza ca notificarea trebuie sa includa si o descriere a consecintelor incalcarii, precum si a masurilor propuse sau adoptate pentru remedierea acestora.

De asemenea, legea obliga furnizorii sa pastreze o evidenta a tuturor incalcarilor securitatii datelor. Aceasta evidenta trebuie sa includa o descriere a situatiei in care a avut loc incalcarea, a efectelor acesteia si a masurilor de remediere intreprinse, asa incat ANSPDCP sa poata verifica in ce masura au fost respectate obligatiile furnizorilor.

Legea mai precizeaza ca ANSPDCP poate sa stabileasca conditiile in care furnizorii sunt obligati sa notifice incalcarile, formatul acestor notificari si modalitatile in care se face notificarea. ANSPDCP nu a adoptat inca asemenea reglementari.

In situatia neindeplinirii obligatiei de notificare a ANSPDCP in cazul incalcarii de securitate a datelor, sanctiunea prevazuta de legea modificata este amenda de pana la 100.000 lei, iar in cazul societatilor comerciale cu o cifra de afaceri de peste 5.000.000 lei, amenda este de pana la 2% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, pentru furnizori mai semnificativ poate fi riscul operational si de imagine. Conform noii obligatii de notificare acestia nu mai pot rezolva eventuale riscuri de securitate a datelor fara implicarea autoritatii, implicare care poate atrage atentia si asupra altor aspecte problematice privind protectia datelor.

Autor: Iurie Cojocaru, asociat in practica de protectia datelor a NNDKP
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri