Singurul trader de energie care a solicitat despagubiri ca urmare a denuntarii contractelor bilaterale a fost Alpiq Romindustries, care a cerut 527,7 milioane de lei, a declarat luni Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al producatorului de energie, relateaza Mediafax.

El a spus ca restul firmelor au cerut despagubiri pentru beneficii nerealizate in perioada in care Hidroelectrica a activat clauza de forta majora din cauza secetei.

"Toate creantele cerute de baietii destepti au fost respinse in totalitate", a spus Borza.

El a adaugat ca datoriile respinse din tabelul preliminar redactat de administratorul judiciar pot fi admise in cazul unor contestatii, daca acestea sunt aprobate in instanta.

Contractele bilaterale de vanzare a energiei produse de Hidroelectrica au "vaduvit" compania de stat cu 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea, potrivit datelor prezentate anterior de catre administrator.

Euro Insol a renegociat contractele incheiate cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica. Administratorul a renuntat la acordurile cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C.

Hidroelectrica a activat la inceputul lunii august clauza de forta majora, pentru a doua oara in mai putin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scaderea debitelor raurilor. Forta majora la Hidroelectrica a fost instituita si in perioada septembrie 2011 - mai 2012.