Remus Borza, administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica, a dat o declaratie, la sediul DNA, in dosarul Hidroelectrica II, declinat de la DIICOT, in care se verifica doua contracte de retehnologizare acordate fata licitatie, prin care s-ar fi produs statului roman si companiei un prejudiciu de aproape un miliard de euro, conform News.ro

”Am fost audiat ca martor intr-un dosar de retehnologizare la Hidroelectrica”, a spus Remus Borza la iesirea din sediul DNA.
El a precizat ca dosarul este legat de retehnologizarea de la Hidrocentralele Portile de Fier I si II si se afla in faza actelor premergatoare.

”Am fost chemat sa dau o declaratie de martor. Se administreaza probe. Este un dosar ce vizeaza fapte mai vechi, de vreo 15 ani. Cele doua contracte de retehnologizare de la Portile de Fier insumate sunt de aproximativ 500 de milioane de euro. Vorbim de retehnologizarea la Portile de Fier I din 1997, cele sase grupuri, si cele opt grupuri de la Portile de Fier II cu perioada contractarii 2002-2004”, a mai spus Borza.

Aceste contracte, a adaugat Borza, ”au afectat de o maniera dramatica pentru ca si in raportul de insolventa se constata ca prejudiciul este de aproape un miliard de euro inregistrat pe aceste contracte date cu incredintare directa, fara a se recurge la o procedura transparenta public”.

”Vorbim de acelasi consortiu de firme care in perioada 1997 - 2010 a beneficiat de contracte prin incredintare directa de la Hidroelectrica in detrimentul intereselor Hidroelectrica si in detrimentul intereselor firmelor care au ridicat si construit de la zero sistemul national energetic. Asta a fost o politica de stat. In egala masura, toate guvernarile de dupa anul 1990 sunt responsabile de aceasta degradare a indicatorilor firmelor de energie romanesti”, a mai spus Borza.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a precizat ca omul de afaceri Bogdan Buzaianu "este omniprezent pe aceste contracte de retehnologizare, dar si in firmele ce au beneficiat de contracte preferentiale”.

”Este responsabil si de degradarea si intrarea in insolventa a UCM Resita. Recent tocmai am aniversat 245 de ani de la infiintarea celei mai vechi unitati metalurgice din Europa. Pe poarta de la UCM Resita a iesit in 1872 prima locomotiva cu abur din Europa. Cele 7.300 de tone de otel de la Turnul Eifel sunt livrate de UCM Resita”, a mai spus avocatul.

Borza a stat aproape trei ore la audieri in fata anchetatorilor DNA in acest caz.

Surse judiciare anuntau in 8 aprilie 2014 ca fosti sefi de la Hidroelectrica si Portile de Fier I au fost pusi sub invinuire intr-un dosar al DIICOT, ce viza activitatea celor doua companii energetice, incepand din 2000, prejudiciul fiind de 185 milioane de euro.

"Este vorba de retehnologizarea de la Portile de Fier I si este vorba despre un abuz in serviciu facut de toata directiunea si personalul de acolo. Investigatia acopera perioada din 2000 pana in prezent si vizeaza toata conducerea Portile de Fier si Hidroelectrica si vedem apoi daca ancheta se extinde in zona ministeriala", mentionau sursele citate, care precizau ca ”au fost deja pusi sub invinuire fostii sefi din Hidroelectrica Eugen Pena si Oprea Traian”.
Ulterior, dosarul a fost declinat DNA de catre DIICOT din cauza naturii faptelor cercetate.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri