“Fara indoiala ca insolventa la Oltchim este singura solutie. Administratorul special ar avea cateva luni la dispozitie, dar nu poate sa faca intr-un termen tehnic un haircut, adica reducerea datoriilor. Numai un plan de reorganizare bine gandit poate salva Oltchim. Guvernul va hotari cum crede el ca este mai bine pentru combinat, deoarece este un cartof fierbinte cu care trebuie sa faca ceva”, a explicat Stanescu.

El spune ca nicio societate cu datorii mari nu poate fi privatizata si ca PCC a fost singurul ofertant serios in cadrul licitatiei de preluare a actiunilor Oltchim de la statul roman.

“Cine preia o companie cu datorii de 700 milioane euro a doua zi se va trezi ca are de plata o asemenea suma. PCC a fost singurul ofertant serios, intrucat a oferit mai nimic pentru creante si actiuni. Un investitor serios nu cumpara o mata in sac. Poti cumpara un combinat daca nu faci un due diligence? Crezi pe cineva pe cuvant? Daca esti un investitor serios trebuie sa faci un due diligence inainte de a face o asemenea achizitie. PCC era singurul ofertant care stia ce se intampla in Oltchim”, a mentionat Stanescu.

Saptamana trecut, Dan Diaconescu a oferit 203 milioane lei pentru preluarea pachetului majoritar detinut de catre statul roman in cadrul combinatului Oltchim, castigand astfel licitatia. Diaconescu nu a facut insa oferte pentru preluarea creantelor asupra Oltchim detinute de catre Electrica si AVAS, de 160 milioane euro, respectiv 250 milioane euro.

Compania germana PCC a oferit 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru actiunile Oltchim si preluarea creantelor AVAS si Electrica asupra combinatului.

Aisa Invest, firma omului de afaceri Stefan Vuza, a oferit 30 milioane lei pentru actiunile scoase la vanzare de stat la Oltchim. Aisa nu a facut oferta pentru creantele AVAS si Electrica.

Chimcomplex, firma de asemenea controlata de omului de afaceri Stefan Vuza, a oferit 18,8 milioane lei pentru actiunile Oltchim. De asemenea, firma a facut o oferta de 221,4 milioane lei pentru pachetul de actiuni si creanta detinuta de Electrica.